Az amerikaiak szerint velünk marad a vírus

Hírek Lengyel Gabriella
Egy friss közvéleménykutatás szerint az amerikai lakosság zöme úgy véli, a járvány velünk marad, nem fog eltűnni, hanem egy gyenge lefolyású betegséggé alakul. Az is kiderült, az emberek ma már elővigyázatosabbak, mint tavaly tavasszal.

Az AP hírügynökség megbízásából végzett kutatás szerint nagyon kevés amerikai gondolja azt, hogy úgy ér véget a világjárvány, hogy eltűnik a koronavírus. 15 százalék hisz ebben az optimista forgatókönyvben, ezzel szemben 83 százalék azt vélelmezi, hogy a koronavírus velünk marad egy enyhe betegség formájában.

Az oltásokra is rákérdeztek a kutatók, az amerikaiak 59 százaléka elengedhetetlennek tartja a vakcina felvételét, szerintük ez kell a biztonságos élethez. A gyerekek oltásáról már erősen megoszlanak a vélemények. A hatóságok riasztónak alacsonynak tartják az 5-11 év közötti gyerekek átoltottságát. Ezt alátámasztja a megkérdezett szülők véleménye is, ugyanis csak 37 százalékuk érzi fontosnak, hogy gyermekeit beoltsák. Annak ellenére, hogy a booster oltások hatásfoka kifejezetten jó, és magas védelmet nyújt mind a Pfizer, mind a Moderna vakcina az omikron variáns ellen, az amerikai lakosság mindössze 47 százaléka tervezi, hogy felveszi a harmadik oltást.

A szakemberek továbbra is hangsúlyozzák, hogy annak ellenére, hogy a gyermekek könnyen átvészelik a betegséget, az oltás megóvhatja őket egyrészt a súlyos lefolyású megbetegedéstől, másrészt a hosszútávú egészségügyi következményektől.

A közvéleménykutatásból az is kiderült, hogy több amerikai tesz óvintézkedéseket a vírus ellen, mint korábban, az omikron megjelenése előtt. A válaszadók 64 százaléka mondta azt, hogy mindig vagy gyakran kerüli a nagy tömeget, 65 százalékuk pedig maszkot visel mások közelében, 57 százalékuk pedig mindkettőre ügyel. Hatvan százalékuk nyilatkozott úgy, kerüli a nem feltétlenül szükséges utazásokat, szemben az egy hónappal ezelőtti 53 százalékkal. A kutatók azt mondják, ez a megfontoltság, az elővigyázatosságnak ezen szintje a legmagasabb tavaly tavasz óta.- írja az Associated Press.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink