Az állampapír idén már nem elég, ezt a befektetést keresik most a magyarok

Hírek vg.hu
Januárban is folytatta a vagyonépítést a lakosság, amely bő félezer milliárd forinttal gyarapította hazai értékpapírokban fialtatott megtakarításait. Az állampapírokat december után év elején is lekörözték a befektetési alapok, értékesítésben és hozamokban egyaránt – írja a Világgazdaság.

Továbbra is gőzerővel fektetnek be a megtakarítani képes magyar háztartások, melyek az év elején újabb 527 milliárd forinttal gyarapították hazai értékpapírokban tartott vagyonukat.

A magyar kibocsátású kötvényekben, befektetési jegyekben és részvényekben fialtatott összvagyon januárban újabb 2,2 százalékkal nőtt, és ezzel első alkalommal meghaladta a 24 ezermilliárd forintot január végén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint.

Egy év alatt 6000 milliárd forinttal gazdagodtak a megtakarítók

A bő félezer milliárd forintos bővüléshez maguk a megtakarítók járultak hozzá leginkább, 372 milliárd forint értékben vásárolva a különböző hazai eszközökből. Az év elején tovább emelkedő piaci árfolyamok ezt további 155 milliárd forinttal toldották meg.

A lakosság értékpapírvagyona 2022 októbere óta, vagyis 16 hónapja töretlenül növekszik, az elmúlt egy év során pedig mintegy 6000 milliárd forinttal, azaz negyedével híztak a magyar eszközökből álló porfóliók.

Fordult a kocka, a befektetési jegyek lenyomták az állampapírt

Tavaly még egyértelműen az alacsony rizikó mellett is bőven két számjegyű kamatokat kínáló magyar állampapír volt a hazai kisbefektetők kedvence, amiből bő 2370 milliárd forintot táraztak be. Az egyre alacsonyabb kamatozással értékesített új sorozatok azonban már kevésbé ragadják meg a megtakarítók fantáziáját, legalábbis több pénzt raknak alternatív eszközökbe a nagyobb hozamok reményében.

A befektetési alapok december után januárban is megelőzték az állampapírokat e tekintetben, és ezzel úgy tűnik, stabilan a hazai megtakarítók legnépszerűbb termékévé váltak. Az év elején 198 milliárd forintot fektettek befektetési jegyeket, míg állampapírból 24 milliárddal kevesebbet, 174 milliárd forintnyit vásároltak. Ebből 85 milliárd ment hosszú lejáratú forintkötvénybe, 75 milliárd egy évnél rövidebb állampapírba, és csupán 14 milliárd devizában jegyzett kötvénybe.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink