Az agyi képalkotó rendszertől a teqballig

Hírek

A hagyományos iparágak mellett óriási potenciál van a sportban és a hozzá kapcsolódó kutatásban innovációban. Magyarországon rohamosan fejődik ez a tudás elsősorban a Testnevelési Egyetemnek köszönhetően. Puskás országa képviseletében pedig bárhova megyünk, azt firtatják, mi a titka a magyar sportsikereknek – ezekkel a gondolatokkal harangozta be a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója, Oláh Zsanett a május 18-19-i Sport és Innováció című nemzetközi konferenciát.

A sajtótájékoztatót stílszerűen a Puskás Pancho Pubban tartották a társszervező Testnevelés Egyetem rektorával, Mocsai Lajossal.

A Figyelőnek adott nyilatkozatukból kiderült, hogy a Nemzeti Kézilabda Akadémia januári bálján egymás mellé ültették a neves sportszakembert és a kereskedőház vezetőjét, s utóbbi fejéből pattant ki az ötlet, hogy az egyetem kutatásait és a magyar intézmények, cégek fejlesztéseit tudományos konferencián kellene bemutatni.

– Nem kell a magyar szakembereket kiutaztatni, hanem házhoz hozzák a külföldi érdeklődőket, szakembereket, döntéshozó politikusokat. Persze a Magyar Nemzeti Kereskedőház a világon szétszórt hatvan irodáján és Kárpát-medencei hálózatán keresztül ezután lehetőséget biztosít a sportiparban érdekelt magyar vállalkozóknak, fejlesztőknek a kapcsolatteremtésre. Külföldön feltérképezi a potenciális ügyfeleket, partnereket, s a kiutazóknak segít a tárgyalások megszervezésében is – magyarázta Oláh Zsanett. Most a legígéretesebb 20 hazai és két határon túli magyar vállalkozást hívták meg a két napos nemzetközi konferenciára.

Az külföldi meghívottak, szakértők tíz országból érkeznek, köztük az Egyesült Államokból, Kínából, Oroszországból, Indiából, és több mint ötven előadás tartanak a két nap alatt a Groupama Arénában – tájékoztatott Mocsai Lajos a társzervező Testnevelési Egyetem rektora. Beszélt a világban zajló műszaki fejlesztésekről, például a szenzoros mezről, amely a játékos teljesítményét és fizikai állapotát méri, vagy arról a kézilabdáról, amely az izzadt kézhez is jól tapad. Van már olyan mez is, amely pirosra színeződik, ha gyenge teljesítmény, zöldre pedig, ha jó.

– Új korszak előtt állunk: az egyetem döntéstudományi intézete kutatja a pszichés nyomás alatti telesítőképességet, sportpszichológiai irány a tudatfejlesztés, és eredményes munka zajlik tápláléktudományi kutatásban, az analitikai elemzőrendszer segítségével pedig egyénre lehet szabni a felkészülést – sorolja a lehetőségeket Mocsai Lajos, aki szerint egy év múlva elkészül a Testnevelési Egyetem sporttudományi integrált laborja. Az egyetem a Magyar Tudományos Akadémia agyképalkotó rendszerével tudja vizsgálni, hogy miként tud a sportoló a legkoncentráltabban teljesíteni, vagy elemezni tudja azt az agyterületet, amely a taktikai gondolkodásért felel, és azt, amelyik a stratégiaiért. Lesz tehát miről beszélni az első budapesti sport és innovációs konferencián. A beharangozó sajtótájékoztatón megnézhettük a magyar fejlesztésű teqball-ról készült filmet. Ez egy futballalapú sporteszköz és új sport is egyben, amelyet egy domború pingpongasztal fölött játszanak; lehet lábtenisz, röplabda vagy asztalitenisz. Az egyik feltalálója, Borsányi Gergely szerint a két éve bemutatott eszköz már 25 országban elérhető és 60 országból van érdeklődő az értékesítésre. Nemrég megalakult a nemzetközi teqball szövetség is.

Groupama Aréna autentikus színteret kínál az első budapesti sport és innovációs nemzetközi konferenciának, például a labdarúgás analitikáját, a sebesség és a mozgásmennyiség mérését egy berendezett öltözőben tartják. A konferencia teljes programját a tf.hu honlapon lehet megtekinteni.

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink