Az Agrárminisztérium kétmilliárd forintot szán járványvédelemre

Hírek Figyelo.hu

Az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program keretében kétmilliárd forintos keretösszeggel hirdetett pályázati felhívást a járványügyi kockázatok által leginkább sújtott és a fejlesztésekkel leghatékonyabban védhető telepekkel rendelkező sertés- és baromfiágazat járványvédelmi beruházásainak támogatására – közölte Nagy István agrárminiszter.

A miniszter kiemelte, az új, „Baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése” elnevezésű felhívás célja

a különböző járványos állatbetegségek állattartó telepeken történő megjelenési kockázatának csökkentése,

különböző technológiai alkalmazások beszerzésének és kiépítésének támogatásával.

Ennek keretében támogathatók például a járványvédelemhez kapcsolódó, építéssel járó beruházások, valamint építéssel nem járó, a járványvédelemhez kapcsolódó eszközök, gépek beszerzései is.

A felhívás kedvezményezettjei mezőgazdasági termelők, valamint kollektív beruházás esetén termelői csoportok, termelői szervezetek, a mezőgazdasági termelők tagságával működő szövetkezetek, valamint szociális szövetkezetek lehetnek.

– mondta a miniszter.

A 2 milliárd forintos keretösszegű pályázatnak köszönhetően

az egyes egyéni és kollektív beruházások is maximum 30 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak,

a regionális besorolástól függően 40-50 százalékos támogatási intenzitás mellett.

A fiatal mezőgazdasági termelő által végrehajtott projektek 10 százalékponttal megemelt támogatási intenzitásra jogosultak – tette hozzá a tárcavezető.

Nagy István kifejtette: a Vidékfejlesztési Program pályázatára 2020. április 27-től 2022. április 26-ig nyújthatók be a támogatási kérelmek az államkincstár honlapján. Az első értékelési szakasz 2020. május 11-ig tart. Az egyes értékelési határnapokig benyújtott projektek elbírálása együttesen történik.

.

Borítókép: Nagy István agrárminiszter (b) egy árussal beszélget a kaposvári piacon 2020. március 28-án. A helyszínen tartott sajtótájékoztatóján a miniszter a koronavírus-járvány miatt bezárt piacoknak a szabályok szigorú betartása mellett történő újranyitására szólította fel az érintett települések polgármesterét. (MTI/Varga György)

További híreink