Az Agrárminisztérium is a tüntető gazdák mellett áll

Hírek Figyelő
Az Agrárminisztérium is támogatja a magyar gazdaszervezetek, a NAK és a Magosz fellépését, akik Brüsszelben vonultak utcára kelet-európai gazdákkal karöltve az ukrán gabona importtilalmára vonatkozó intézkedések meghosszabbításának érdekében

Atérség gazdái összefogtak, és azt kérik Brüsszeltől, hogy ismerje el a probléma súlyosságát, és hallja meg az ő hangjukat is, Brüsszelnek lépnie kell a magyar és más európai gazdák védelmében – jelentette ki Nagy István, agrárminiszter. Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a kelet-európai gazdaszervezetek ma Brüsszelben vonultak utcára, a demonstrációjukkal arra az ukrán gabonaimport tilalmára vonatkozó rendelkezés meghosszabbításának szükségességére kívánták felhívni a bizottság figyelmét.

A tárcavezető közölte: a magyar kormány és az Agrárminisztérium számára a magyar gazdák védelme elsődleges, mindig az ő érdekeiket tartják szem előtt. A gazdák azt szeretnék elérni, hogy legalább ez év végéig érvényben maradjon az importtilalom, ugyanis a helyzet június 5-ig nem fog megoldódni, az érintett országokban a gabonatárolókat továbbra is leginkább a tavalyi ukrán gabonaszállítmányok foglalják el.

Nagy István emlékeztetett: az öt érintett ország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia számára megfelelő uniós intézkedések kellenek az ukrán import okozta, korábban nem látott mértékű regionális gabonapiaci nehézségek megfelelő kezelésére. Az agrárminiszter leszögezte, a magyar agrárkormányzat és a gazdaszervezetek egyetértenek abban, hogy az Európába beáramló, a szigorú európai uniós termelési kötöttségek nélkül, így sokkal alacsonyabb költséggel előállított ukrán gabona a hagyományos piacaira jusson el és ne lehetetlenítse el a kelet-európai gabonapiac működését, újra megfelelő módon működjenek a megszokott kereskedelmi csatornák.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mészáros János)

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink