Az Aegon és az OTP elkülönítik orosz részvényalapjaik eszközeit

Hírek Tóth Balázs
Az Aegon Alapkezelő Zrt. és az OTP Alapkezelő Zrt. elkülönítik orosz részvénybefektetési alapjaikon belül a befagyott, illetve a likvid eszközállományt. A befektetési jegysorozatok megosztása nem változtatja meg a befektetők vagyonát, pusztán annak megosztásáról van szó. A hazai orosz kitettségű befektetési alapok állománya minimális a befektetési alapok piacán belül.

Az Aegon Alapkezelő Zrt. és az OTP Alapkezelő Zrt. arról tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bankot (MNB), hogy orosz részvényalapjaikon belül elkülönítik az ukrajnai háború miatt tartósan illikviddé vált eszközeiket – jellemzően orosz értékpapírokat. Az ezeket megtestesítő befektetési jegyeket így külön „IL” sorozatjellel látják el. Ezzel párhuzamosan a meglévő sorozatokban maradnak azok az eszközök, amelyek kereskedése nem korlátozott (mint például a magyar bankoknál lekötött bankbetétek). A befagyott eszközportfólió terhére alapkezelői, letétkezelői vagy forgalmazási díjjutalék nem számítható fel, ezeket a terheket az alapkezelők viselik. A döntés technikailag azt jelenti, hogy az orosz alapok befektetői meglévő befektetési jegyeik mellé újabbakat kapnak. A korábbi és az illikvid sorozatok befektetési jegyeinek elkülönítése ugyanakkor nem változtatja meg a befektetők vagyonát, kizárólag annak megosztásáról van szó. Darabszámát tekintve így dupla mennyiségű befektetési jegyet tartanak majd nyilván az értékpapírszámlákon, de azok árfolyama a vagyon elkülönítését tükrözi. Az alapkezelők a felfüggesztés megszüntetéséről és a befagyott eszközsorozatok létrehozásáról közzététellel értesítik a befektetőket.

Mint emlékezetes, az orosz-ukrán háború kitörése nyomán az Aegon Alapkezelő Zrt. 2022. február 24-től felfüggesztette az Aegon Russia Részvény Befektetési Alap működését, az OTP Alapkezelő Zrt. pedig tavaly március 1-től az OTP Orosz Részvény Alapját. Ettől fogva ugyanis az alapkezelők nem fértek hozzá az orosz piacokon a kereskedéshez szükséges alapvető feltételekhez, információkhoz, mivel felfüggesztették a moszkvai értéktőzsdét, valamint az orosz központi bank is korlátozásokat vezetett be és az EU-s szankciókat is életbe léptették. A kollektív befektetési formákról és kezelőikről szóló törvény (Kbftv.) szerint az alapkezelők legföljebb 30 napig függeszthették fel befektetési jegyeik folyamatos forgalmazását. Ennek lejárta után kérésükre az MNB a Kbftv. által számukra maximum biztosított további egy évig (az Aegon Russia Részvény Befektetési Alap esetében 2023. március 25-ig, az OTP Orosz Részvény Alap esetében 2023. március 30-ig) hosszabbította meg a forgalmazás felfüggesztését. Az alapkezelők már a felfüggesztés időszakában sem számítottak fel bizonyos díjakat ügyfeleiknek. A jegybanki egy éves felfüggesztési periódus mostani lejártával vált szükségessé a helyzet rendezése. A két orosz részvényalapnak néhány ezer befektetője van. A portfóliók vagyona jelenleg 30-40 százaléknyi likvid eszközt tartalmaz, amelynek együttes értéke néhány százmillió forint.

Borítókép: illusztráció/PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink