Automatába vándorló csomagok

Hírek Gyöngyösi Balázs
A járvány idején előtérbe került az érintésmentes csomagküldés, főként a csomagautomaták használata – mondta a Figyelőnek Bengyel Ádám, a Foxpost alapítója. A cég már a koronavírus előtt döntött: kültéri automatákkal duplázza meg országos hálózatát.

A világjárvány nem trendfordulót hozott, hanem a vártnál is dinamikusabb növekedést – mondta lapunknak Bengyel Ádám, a Foxpost alapító-vezérigazgatója. Felidézte: öt évvel ezelőtt arra számítva indították el a vállalkozásukat, hogy a házhoz szállítástól fokozatosan a csomagpontokra terelődik a forgalom, azon belül is a csomagautomaták felé. „Az ügyfelek igénye már egyre inkább az volt, hogy ne kelljen a futárra várni, hanem ők is el tudjanak menni a csomagjukért” – indokolt. Áprilisban csaknem 50 százalékos csomagvolumen-növekedést tapasztaltak az előző év azonos időszakához képest. Májusban sem csökkent a lendület, naponta döntögetik a kiszállítási rekordokat. A 2018-as 550 millió forintos árbevétel után a társaság tavaly lépte át az egymilliárdos határt. Az idén már arra számítanak, hogy 1,6 milliárd forintos forgalom mellett az első profitábilis évet zárhatják, az előzetes kalkulációk szerint mintegy 200-300 millió forint lehet majd a nyereség.

A vállalat mind a 19 megyében, összesen 49 városban van jelen, a 119 kihelyezett csomagautomata több mint 12 ezer rekesszel várja a feladni vagy átvenni kívánt csomagokat.

Ennél nagyobb hálózat a régióban csak Lengyelországban van, a Foxpost azonban tovább lép. „Már elindult az eddigi legnagyobb bővítési projektünk. Ugyanúgy bevásárlóközpontok, élelmiszeráruházak vonzáskörzetében tervezünk, de immár kültéri automatákkal is” – bocsátotta előre Bengyel Ádám. Kilencven új automatát helyeznek el, ebből 30-at már a nyáron, a fennmaradó 60-at az ősszel, így több mint 200 tagú lesz a hálózat. A projekt több mint egymillió euróba, azaz mintegy 350 millió forintba kerül.

Fontos piaci szereplő az 51 csomagautomatával rendelkező Magyar Posta is, amely a teljes hálózatot tekintve az elmúlt két hónapban csaknem 15 százalékos emelkedést tapasztalt.

Az elmúlt egy hónapban pedig az öt legnagyobb forgalombővülést elért automata közül három budapesti és kettő vidéki (Győr, Kaposvár). „Közvetlenül a veszélyhelyzet kihirdetését követően átmenetileg a csomagautomaták kihasználtsága minimálisan csökkent, ám viszonylag hamar visszaállt a korábbi forgalom, sőt egyes helyeken növekedést is tapasztaltunk” – közölték a Magyar Posta sajtóosztályán.

Az élelmiszerüzletek közvetlen közelében lévő automaták kihasználtsága nőtt Budapesten és a vidéki nagyvárosokban egyaránt, ezeken a helyeken az emelkedés mértéke átlagosan 30 százalékos volt. Csökkenést vagy stagnálást tapasztaltak ugyanakkor a közlekedési csomópontokban elhelyezett automatáknál. A legnagyobb, 8-10 százalékos visszaesést a metróaluljárók közelében lévő automaták szenvedték el, a vasúti pályaudvaroknál lévő automaták forgalma viszont alig változott. Az ügyféligényeket folyamatosan figyelemmel kísérve a hálózat bővítése szerepel a tervekben.

A teljes interjú a Figyelő 2020/20. számában olvasható
(Borítókép: Bengyel Ádám, a FoxPost alapítója – Fotó: Móricz-Sabján Simon)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink