Ausztriai munka: ezrével hagyják a magyarok faképnél az osztrákokat

Hírek Hecker Flórián
A hazai munkaerőpiac szempontjából biztató folyamat látszik Ausztriában, ahol egyre fogy honfitársaink száma. De ez jó eséllyel nem marad így, vagyis most lehet itthon tartani a hazatérő dolgozókat.

Érezhetően fogyásnak indult az Ausztriában dolgozó magyarok száma – ez a következtetés vonható le az osztrák társadalombiztosító legfrissebb adatközléséből.

Hány magyar dolgozik Ausztriában?

Ez az előző, szeptemberi hónapra vonatkozik és az derül ki belőle, hogy az ősz elején összesen

124 418 magyar állampolgár vállalt munkát az osztrák munkaerőpiacon.

Egyben ez továbbra is azt jelenti, hogy Magyarország adta a legtöbb dolgozót (a németek a másodikok, mintegy 123 ezres létszámmal) az osztrákoknak, de az is világosan látszik, hogy a magyar kolónia csökken. Ez a folyamat még augusztusban kezdődött, amikor hosszú idő után mínuszban zárt havi bázison az Ausztriában nyilvántartott magyar munkavállalók száma. Akkor júliushoz képest közel félezren, egészen pontosan 372-en léptek ki az osztrák állásaikból. A csökkenés minimális volt, 0,3 százalék, de mégis fordulatot jelentett. Előtte ugyanis hónapokon át meredeken emelkedett az Ausztriába kivándorolt magyarok létszáma.

Egyre kevesebb magyar dolgozik Ausztriában

Ez a csökkenő trend kapcsolt magasabb fokozatba szeptemberben, amikor is augusztushoz képest további majdnem kétezer magyar állampolgár zárta le az ausztriai munkavállalását. Vagyis egyetlen hónap leforgása alatt a 126 284 magyarból álló kolónia 1886 főt veszített. Ez már 1,5 százalékos, számottevő apadást jelent. Az becsülhető, hogy a következő hónapokban kitart a trend és egyre kevesebben lesznek az Ausztriában dolgozó magyarok. Ennek számos oka lehet. A külföldi munkavállalás időtartamát például masszívan meghatározza az egyéni sorsok alakulása is, de egy másik tényezőt is mindenképpen érdemes kiemelni: ez pedig a nyári idénymunkák, illetve a turisztikai főszezon lecsengése. Az persze bőven benne van a pakliban, hogy a télen újra felpörög majd az ausztriai munkavállalás.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaság oldalán olvasható

Címlapkép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink