Átment a kata módosítása a parlamenten

Hírek Figyelő.hu
Alig több mint huszonnégy órával a benyújtása után az Országgyűlés meg szavazta a kisadózó vállalkozók tételes adójáról (kata) szóló kormányzati törvényjavaslatot, amely már szeptembertől átírja a kata szabályait. Az egyik legfontosabb módosítás, hogy a katásoknak – a taxisok kivételével – ezentúl csak magánszemélyektől származhat bevételük. Az iparkamara várakozása szerint jelentősen szűkülhet a katások köre.

Az új előírások néhány hét múlva, szeptember 1-jén hatályba lépnek, a kata választásáról szóló nyilatkozatokat pedig legkésőbb szeptember 25-ig kell benyújtani az adóhivatalhoz.

Azok, akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is. Nekik több idejük lesz az átállásra, ők ugyanis október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását.

Azoknak, akik nem tudják folytatni a katát, más kedvező adózási módot fog ajánlani a Pénzügyminisztérium és a kormányzat. Én úgy gondolom, hogy az új rendszer igazságos rendszer lesz

– mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden az Országgyűlésben képviselői felszólalásra válaszolva.

A Niveus Consulting Group elemzése szerint kétséges, hogy lesz-e olyan vállalkozó, aki a feltételeket valóban teljesíteni tudja, és a jövőben is a kata szerint fog adózni ahelyett, hogy egyáltalán nem fizet adót. Érthető a törvényjavaslat célja, hogy kiszorítsák azokat, akik – sokszor bonyolult céghálókon keresztül – visszaélnek ezzel a szabályozással, ugyanakkor a piacra szolgáltató vállalkozók jelentős részének, a takarítótól kezdve az autószerelőig, ha szétszórva is, de vannak céges ügyfelei. Márpedig a törvényjavaslat szerint évi egyetlen céges vevő esetén is megszűnik az illető katajogosultsága írja a vg.hu.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) abban egyetértett a kormánnyal, hogy a kata a jelenlegi formájában fenntarthatatlanná vált, abban viszont már volt vitájuk, hogy az új törvényt már szeptembertől bevezetik. Parragh László kamarai elnök a VG-nek azt mondta, a javaslat illeszkedik abba az irányba, amit az MKIK eredetileg javasolt, ugyanakkor kissé erőteljesre sikerült.

Az MKIK kalkulációi szerint az új törvény hatására a mintegy 450 ezres katás adózói kör nagyon jelentősen lecsökken.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink