Átalakítja boltjait az Aldi – Vásárlói tudnivalók

Hírek
A magyar jogszabály értelmében a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszerüzleteknek kötelező jelleggel kell telepíteniük az új berendezéseket. Készen áll a belföldön forgalomba hozott visszaváltási díjas termékek fogadására az Aldi – erről a boltlánc adott ki közleményt.

Ennek apropója, hogy az áruházlánc

valamennyi üzleténél befejezte a visszaváltó automaták telepítését.

Mindez azzal van összefüggésben, hogy 2024-től országos szinten megváltozik az üvegvisszaváltási rendszer, megjelenik ugyanis a visszaváltási díj. A január 1-je után visszaváltási díjjal forgalomba hozott

PET,
fém
és üveg
italospalackokat, illetve italosdobozokat már a visszaváltási díjjal terhelten lehet megvásárolni.

A fogyasztók visszaváltási automatáknál adhatják le ezeket a palackokat, leadáskor pedig a visszaváltási díj a fogyasztó részére visszajár. A cél az újrahasznosítási arány növelése, a keletkező hulladék érdemi mértékű csökkentése. Az Európai Unió szándéka szerint 2029-re 90 százalékra nőne a PET-palackok visszagyűjtési aránya, így nagy mennyiségű műanyag-, illetve egyéb hulladékterheléstől szabadulna meg a környezet.

Mit kell tudni az új visszaváltó automatákról?
A magyar jogszabály értelmében a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező üzleteknek, amelyek forgalmának döntő része élelmiszer-értékesítésből származik, kötelező jelleggel kell telepíteniük visszaváltó automatákat.

Az Aldi mind a 172 hazai áruházának eladótere nagyobb ennél, ezért a vállalat már 2023 tavaszán felkészült a visszaváltó automaták elhelyezésére, és mára az összes üzleténél üzembe is állította ezeket. A kisebb Aldi üzleteknél jellemzően az eladótérben vagy a szélfogóban helyezték el a visszaváltó gépeket, az ürítésükről pedig folyamatosan gondoskodnak majd az áruházak munkatársai.

A cikk a Világgazdaság oldalán folytatódik

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Ezek is érdekelhetnek

További híreink