ÁSZ: a Momentumon és a Párbeszéden múlik, mikor kapják vissza az állami támogatásukat

Hírek
Azonnal visszavonják a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt költségvetési támogatásának felfüggesztését, amennyiben megfelelő módon igazolják a gazdálkodásuk törvényes kereteit - írta az Állami Számvevőszék csütörtöki közleményében.

“Alapvető állampolgári érdek, hogy a pártok elszámoltathatóan és átláthatóan gazdálkodjanak az adófizetőktől, illetve a támogatóiktól származó pénzekkel. A két párt az elmúlt három hétben nem küldött meg az ÁSZ részére ezt igazoló dokumentumokat” – áll az ÁSZ közleményében.

Hozzáteszik: “Az Állami Számvevőszék a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése keretében 2019. január 16-án zárta le a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt ellenőrzését. A Momentum és a Párbeszéd nem igazolta a törvényes gazdálkodásnak való megfelelést, ezért az ÁSZ mindkét párt esetében kezdeményezte a költségvetési támogatásuk felfüggesztését.”

“Az ÁSZ a jelentések nyilvánosságra hozatalával egyidejűleg tájékoztatta a Momentum elnökét és a Párbeszéd társelnökeit, hogy milyen dokumentumokkal kell igazolniuk az ÁSZ felé azt, hogy megteremtették a vonatkozó törvényeknek megfelelő gazdálkodás feltételeit. Amennyiben ennek megfelelő módon eleget tesznek, az ÁSZ azonnal visszavonja a költségvetési támogatásuk felfüggesztésére vonatkozó intézkedését” – húzzák alá.

“Az elmúlt három hétben a Momentum és a Párbeszéd nem küldte meg az ÁSZ részére azokat a kért dokumentumokat, amelyeknek minden szabályszerűen és elszámoltathatóan működő, illetve gazdálkodó pártnál folyamatosan rendelkezésre kell állniuk, gyakorlatilag csak le kell venni azokat a polcról. A Momentum és a Párbeszéd költségvetési támogatásának folyósítása kizárólag azon múlik, hogy a két párt mikor tesz eleget az ÁSZ felhívásának” – hangsúlyozza a pénzügyi ellenőrző szerv közleményében.

A Momentum gyanús pénzügyeiről a Figyelő előző számából tudhat meg többet.
 
Borítófotó: Fekete-Győr András, a Momentum elnöke (a pulpitusnál) beszédet mond a párt választási eredményváró rendezvényén (MTI Fotó: Mónus Márton)