Árvizek pusztítanak Európa-szerte

Hírek vg.hu
Annak ellenére, hogy itt a június, és lassan megkezdődik a nyári szezon, továbbra sem kedvező az időjárás. Az elmúlt napokban Horvátországban, Krk szigetén árvíz volt, Németország csaknem felére árvíz-figyelmeztetést adtak ki.

Példátlan árvíz sújtotta Krk szigetét a héten. A rekordmennyiségű eső miatt a tűzoltóknak több járművet kellett kiemelniük – írja a Jutarnji list horvát lap, amely megállapította, hogy az elmúlt napokban a sziget volt Horvátország legcsapadékosabb része.

Az Istramet adatai szerint a Ponikva mérőállomáson 24 óra alatt extrém mennyiségű, 274 milliméter csapadék hullott le, míg Krk városában 193 millimétert regisztráltak négyzetméterenként, ami több havi átlagnak felel meg.

A Krk-i csapadékrekordot az Állami Hidrometeorológiai Intézet hivatalos adatai is megerősítik, a Bodulija.net szerint ráadásul ezzel egy időben

  • az omišljai repülőtéren 77,
  • a malinskain pedig 72,3 milliméter csapadék hullott.

Pénteken délelőtt Krk város Zagrebačka bankja fiókja zárva volt az árvíz miatt, és a posta sem nyitott ki technikai problémák miatt.

A teljes cikk itt olvasható.

A Németország déli részét sújtó heves esőzések miatt bevetették a hadsereget is, sok német városban szükségállapotot hirdettek ki. Felső-Bajorországban 670 ember evakuálására készültek fel, Schrobenhausen városában pedig hajókat is bevetettek a mentőakcióhoz.

Az ország csaknem felére árvíz-figyelmeztetést adtak ki, beleértve Kelet-Türingiát, Szászországot és Szász-Anhalt egyes részeit is. A Felső-Duna – amely kulcsfontosságú hajózási útvonal – és több déli mellékfolyója esetében magas vagy nagyon magas vízállású riasztás van érvényben.

A bajorországi Augsburg közelében átszakadt egy gát, miközben a településtől délnyugatra fekvő Fischachban a házaikban rekedt lakosokat helikopterrel menekítették ki helyi sajtóértesülések szerint. A hatóságok szombat délután megkezdték a menedékhely felállítását.

A Baden-Württemberg tartományban található Wiesensteigben körülbelül 2100 embert utasítottak arra, hogy forralják fel a csapvizet, mielőtt megisszák, mert az árvíz bejutott a vízellátó rendszerbe.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink