Árplafont vezet be a kormány a villamos energia árára

Hírek Figyelő
Új gazdaságvédelmi akciótervet hirdet a kormány, ennek keretében júliustól – bizonyos szektorokban – a villamosenergia ára megawattóránként nem haladhatja meg a 200 eurót.

Júliustól árplafont vezet be a kormány a villamos energiára – jelentette be Gulyás Gergely. A miniszterelnökséget vezető miniszter a Világgazdaság tudósítása szerint a kormányinfón elmondta:

az intézkedés a feldolgozóipart, a szálláshely-szolgáltatást és a raktározás szektort érinti majd, a legmagasabb nettó ár 200 euró/megawatt lesz.

– Továbbra is az energiaár a legfőbb probléma, és ezen belül az áramár. A vállalatok többsége rögzített áras szerződést kötött, 81 százalék döntött így. Ennek az lett a következménye, hogy ezeknek a vállalkozásoknak egyharmada 320 euró/megawatt árat fizet – mutatott rá a miniszter. Majd jelezte: a júliustól bevezetett árplafon több mint 5000 vállalkozásnak nyújt segítséget, és 40 milliárd forintos költséggel jár.

Gulyás Gergely a ma ismertetett gazdaságvédelmi akcióterv részleteivel kapcsolatban elmondta: a SZÉP-kártyán lévő összegeket hideg ételre is fel lehet használni augusztustól- jelentette be Gulyás, hozzátette, hogy a munkavállalók a kártyák kereteit 200 ezer forinttal megemelhetik.

A tárcavezető tájékoztatása szerint gyógyszerforgalmazókra vonatkozik a gazdasági akció harmadik pontja, így július 1-től a gyógyszergyártók a 40 százalékos extraprofit-adó felét le lehet írni, ha beruházásokat hajtanak végre. Jövőre pedig tovább felezik ezt az adót, ha továbbra is beruháznak.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink