Armin Laschet lett a CDU új elnöke

Hírek Figyelo.hu

Szombaton új pártelnököt választott a legnagyobb német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU). A párt új elnöke Armin Laschet lett 521 szavazattal, míg a második legtöbb szavazatott Friedrich Merz kapta 466 vokssal. A szavazáson négy képviselő tartózkodott.

Mielőtt azonban Angela Merkel pártfogoltja, Armin Laschet hivatalosan is a párt élére állhat, megválasztását a kongresszus tagjai január 22-én még papíralapú szavazással is meg kell erősítsék.

A CDU szombaton 1001 küldött részvételével tartotta meg kongresszusát, és egy teljesen digitális konferencia keretében választotta meg az új pártelnökét.

Az első fordulóban nagyon szoros verseny alakult ki Friedrich Merz és Armin Laschet között.

A második fordulóban Laschet kevesebb, mint hatvan szavazattal megelőzte Merzet, akinek idén sem sikerült a politikai visszatérés. Így a német kormánypárt következő kancellárjelöltje is vélhetően Laschet lesz, bár erről külön szavazáson döntenek majd.

A merkeli politika folytatását hirdető Laschet Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke volt. Egyik fő célja, hogy modernizálja a pártot, és a fiatalok számára közelebb hozza annak világnézetét, illetve növelné a nők szerepét a politikában. Személyének megválasztásával a német kormánypárt továbbra is középen maradhat.

Az elmúlt évek hagyományaival szakítva nem biztos, hogy a pártelnök egyben a CDU kancellárjelöltje is lesz.

Az elemzők szerint egyáltalán nem biztos, hogy a 69 éves Merkelt 16 évig tartó regnálása után ősszel CDU-s politikus váltja majd fel a kancellári székben.

A felmérések ugyanis arról tanúskodnak, hogy a CDU és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) választói körében tartományi vezetői képességeiért a legnagyobb támogatottsággal rendelkező politikus ma az a Markus Söder, aki Bajorország miniszterelnöke, egyben a CSU elnöke.

Rajtuk kívül Jens Spahn egészségügyi miniszternek is lehet esélye a kancellári tisztségre, jóllehet maga Spahn – aki a koronavírus-járvány kezelésével jelentős népszerőségre tett szert – a kétnapos kongresszuson Laschet elnöksége mellett szállt síkra.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink