Aranyvasárnap a PIM-ben

Hírek
Játékos és formabontó kiállítással emlékezik Arany Jánosra a Petőfi Irodalmi Múzeum.

A május 1.-én nyílt kiállítás több generációhoz szól, a költő eredeti kéziratai, tárgyai és a korszak izgalmas vizuális világa, nagyszerű képzőművészeti alkotásai között bolyongva pillanthatunk a klasszikus, elérhetetlen nyelvzseni álarcai mögé. A tárlat a kételyeivel vívódó, esendő, emberi dilemmáival a mindannyiunkhoz közel álló, szerethető Arany Jánost mutatja be. A kiállítás a Magyar Tudományos Akadémia Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteménye együttműködésében jött létre, ez az archívum őrzi Arany János kéziratos hagyatékát.

A kiállítás bemutatja, amint a jegyző, a hivatalnok, a tanár fegyelmezett, nyilvános szerepei mögül ki-kilép egy érzékeny, talányos költő. Az álarc, a maszk motívuma végigkíséri Arany életét és műveit. A tárlat arra a paradoxonra épül, hogy a fennkölt és a kisszerű, a rendkívüli és a hétköznapi egymásba fonódva jelennek meg a művekben. Nagy hősök állnak az egyik oldalon: Toldi Miklós és Szondi György, kis és gyarló figurák a másikon: Bolond Istók, Vojtina Mátyás.

A  november 30-ig látogatható kiállítást egy családoknak szóló rendezvény is kíséri a hétvégén, melynek címe: Májusi vasárnap Aranyat ér. A 2017. május 21-én megrendezésre kerülő játékos családi napon életre kelnek Arany János költeményei a Múzeum kertjében. Egyúttal irodalmi kalandtúrára hívják a családokat, ahol lehetőség nyílik belépni a költő legismertebb verseibe, sőt játszhatnak költeményeivel. A program nagyon színes és sokrétű, lesz versfaragó műhely, felfedezhetik az érdeklődők az Arany Kávéházat, ahol színészek egy aranyért Aranyat mondanak a fülükbe, fellép – többek között-  Szalóki Ági, a Kolompos Együttes, Sebő Ferenc és zenekara. A látogatók megismerhetik Arany kedvenc ételeit, a Marca-fánkot is, hogy a gasztronómia se maradjon ki a kínálatból.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink