Áradozik rólunk a Financial Times

Hírek
A világ egyetlen régiójában sem javultak olyan meredeken a növekedési várakozások, mint a kelet-közép-európai térségben - mutat rá a régióról szóló átfogó cikkében a Financial Times.

A brit üzleti napilap minap megjelent írása kiemeli: a konszenzusos várakozás szerint idén a térség 2,5 százalékkal növekedhet, ami 0,3 százalékponttal jobb, mint amit az elemzők négy hónappal ezelőtt vártak. 2018-ban pedig még tovább gyorsulhat a gazdasági növekedés a térségben. A Portfolio.hu által szemlézett cikkben több látványos ábrával szemlélteti a régió kiemelkedő teljesítményét, legalábbis, ami a várakozásokat illeti.

A legutóbbi, vártnál jobb GDP-adatok késztették az elemzőket arra, hogy feljebb húzzák a térség gazdaságaira vonatkozó növekedési prognózisaikat. Liam Carson, a Capital Economics feltörekvő Európáért felelős közgazdásza külön kiemelte Románia növekedési ütemét. A lap azt is megjegyzi, hogy az előrejelzések javulása még látványosabb, ha az összesítésből kivesszük Oroszországot.

A javuló gazdasági kilátások mögött több magyarázó tényező is meghúzódik: a vártnál erőteljesebb külső kereslet, az egyre jobb munkaerőpiaci helyzet, a külföldi működőtőke beáramlása, a kormányzati élénkítő intézkedések, laza pénzügyi feltételek és az EU-források feléledése.

Különösen jó hír a térség gazdaságainak, és így Magyarországnak is, hogy a nyugat-európai gazdaságok kiváló év elé néznek, a FocusEconomics várakozása szerint a térség exportnövekedése idén elérheti a 6 százalékot, ami duplája a tavalyi éves növekedési ütemnek.

Közben a régiós országok munkanélküliségi rátája az európai átlag alatt van és egyben történelmi mélységben. Ez összefügg a gazdasági aktivitás felfutásával, de az erőteljes kivándorlás és a fiatal munkaerő alacsonyabb száma is magyarázatot ad – szögezi le a Portfolio.hu összeállítása.

Borítókép: MTI/Krizsán Csaba

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink