Az ipar és a virtuális valóság

Hírek Bódy Géza

Jövőre, és akkor is még csak az USA-ba kerülhet a boltok polcaira az Apple Vision Pro. A mozgásérzékeny és térhatású kijelzőkkel ellátott arcmaszk műszaki képességei június óta ismertek, és a szakavatottak legalább olyan mérföldkőként tekintenek rá, mint az első iPhone megjelenésére. Sikere azonban nagy mértékben azon is múlik, hogy milyen alkalmazások készülnek rá, meglátják-e benne a fejlesztők azt a potenciált, amit kínál, és piacra kerülnek-e azok a szoftverek, amelyek kihasználják képességeit.

A szórakoztatóipari cégek, a számítógépes játékok fejlesztőitől, a felnőtt tartalmak produceri irodáiig tűkön ülnek, hogy kiterjesszék az élményt az Apple Vision Pro segítségével. Ugyanakkor a termelésben, logisztikában vagy éppen az egészségügyben legalább olyan nagy várakozás övezi a készülék megjelenését.

Ha a készülék nem is lesz egyelőre elérhető Európában, valószínűleg az Apple nem lesz önmaga ellensége, és nem akarja majd megtiltani az USA-n kívüli fejlesztőknek, hogy elkezdjenek ismerkedni a Vision Pro platformmal

– vélekedik Varga Balázs, a Delta Technologies leányvállalata, a Delta Systems Kft. senior kliens termékmenedzsere. Azok a cégek, amelyek jogosultak applikációt fejleszteni mondjuk iPhone-ra vagy a HomeKit okosotthon környezet eszközeire, előnnyel indulhatnak, nekik valószínűleg nem kell újra átesniük a regisztráción, az átvilágításon, és az ezekhez kapcsolódó sokezer dolláros költségektől is megkímélhetik magukat.

A hazai leányvállalat rendelkezik a megfelelő jogosultságokkal, hogy egyedi szoftveres beállításokat kínáljon az ügyfelei számára, így már ők is visszaszámolnak, hogy mikortól kísérletezhetnek az új AR/VR környezetben. Ugyanakkor a cégek részére végzett fejlesztések sokszor egyediek, csak egy adott megrendelő számára készülnek, nem úgy kell elképzelni őket, mint az AppStore-ból bárki számára letölthető appokat. Ilyen esetekben a fejlesztéshez speciális felületen, külön fejlesztői környezetben férhetnek hozzá a programok kódjaihoz a fejlesztő cég és a megrendelő illetékesei.

Fókuszban a logisztika
A magyar fejlesztők szerint az egyik első felvevőpiac a logisztika lehet. Általában nagy területeken kell dolgozni, változó környezetben, a dolgozói fluktuáció is viszonylag magas, és sokszor bukkanhatnak fel külsősök. Ilyen helyzetekben a hagyományos navigáció és az írásos itinerek nem adnak kielégítő útmutatást.

Képzeljük el, hogy kamionsofőrök vagyunk egy idegen országból, és egy kikötőben, naponta változó elrendezésű konténerek között kell megtalálni egy adott terminálon egy adott mólót, és ott felvenni, vagy lerakni bizonyos árut. Ha ehhez a Vision Pro a szemünk előtt mutatná, hogy merre menjünk, mit mozgassunk, és a rakodás megtörténtét ezzel hivatalosan is igazolná, az nagyon sok időt takaríthatna meg, ráadásul önkiszolgáló rendszerűvé is tehető ezzel a folyamat – magyarázza Cseh István a cég termékmenedzsere.

Természetesen a navigáláson túl a készletek áttekintése, leltározása, minőségi ellenőrzése, sérülések felkutatása is sokkal egyszerűbb lehet egy ilyen interaktív eszközzel. A magyar leányvállalat még 2022-ben mutatott be jó néhány olyan Ipar 4.0 fejlesztést, melyek kamerák és szenzorok képességeire alapulnak. Áruk és alapanyagok számolása; állapotuk vagy akár hőmérsékletük ellenőrzése; a rajtuk feltüntetett kódok leolvasása mind-mind olyan feladatok, amik sokkal egyszerűbbek lehetnek a Vision Pro-val.

A VR funkciók kihasználásának lehetőségét is nagyon várja az ipar. Elsősorban a tervasztalon létező gépek 3 dimenziós térben való áttekintésére, vagy a javításra szoruló gépekből létrehozott 3 dimenziós másolat – az úgy nevezett digitális iker – vizsgálatára lehet jó a készülék ezen képessége.

A tervezőmérnökök munkáját nagyban megkönnyítheti, ha élethű léptékben járhatják körbe a prototípust, így az agyag vagy egyéb modellek időigényes elkészítése helyett minden egyes módosítás azonnal tesztelhető a virtuális térben. De ezt a képességét használhatják ki a nagy berendezések szervizelését végző mérnökök, akiket a szemüveg végigvezethet a komplett diagnosztikán, szétszereléstől hiba feltárásán és javításán át az összerakásig.

Az első fejlesztések költsége még viszonylag magas lehet, és a szükséges idő is nehezebben becsülhető, így várhatóan a tőkeerős nagyvállalatok lehetnek az első megrendelők. Ugyanakkor éppen náluk jelentkezhetnek halmozottan olyan anyagi előnyök, ami miatt megéri belevágniuk.

Címlapkép: Josh Edelson / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink