Anyanyelvvesztés a külföldön élő románoknál

Hírek
A románt idegen nyelvként kellene oktatni minden, tömbben élő kivándorolt közösségben, mert félő, hogy a szüleikkel külföldön élő román gyermekek elveszítik anyanyelvüket – hangzott el egy hétvégi bukaresti szakkonferencián.

A hotnews.ro hírügynökség szerint a külföldön élő románok nemzetközi napján romántanárok és nyelvészek előtt beszélt erről a bukaresti oktatási tárca vezetője és a külhoni románokért felelős miniszter.

Pavel Năstase oktatási miniszter kifejtette, hogy román oktatási program már létezik Nagy-Britanniában és Olaszországban, amelyet ki szeretnének bővíteni, elsősorban Spanyolországra kiterjesztve a hálózatot. Tájékoztatása szerint külföldön jelenleg 12 381 diák tanul 523 iskolában románul, és összesen 134 román tanár oktatja őket az illető országok iskolarendszerében.

A külföldi románokért felelős tárca vezetője, Andreea Păstîrnac elmondta: reális annak  a veszélye, hogy a határon kívül élő román fiatalok nem tudják majd kifejezni anyanyelvükön magukat.Cél, hogy a román nyelv és irodalom idegen nyelvként bekerüljön a fogadó ország tantervébe ott, ahol nagyobb közösségben élnek a románok – hangsúlyozták a miniszterek.

Románia lakossága a legfrissebb adatok szerint 19,83 millió, s ebben nyilván szerepelnek a külföldön élők is. Hivatalosan csak mintegy félmillió román állampolgár lakik külföldön, de becslések szerint legalább 3,8 millió a tartósan kint tartózkodók száma. 

A 3,8 millió kivándorló zöme a termékeny, fiatal korosztályhoz tartozik, így gyerekeik nem itthon születnek meg – nyilatkozta Horváth István szociológus, egyetemi tanár a kolozsvári Krónika újságnak.

Néhányan visszajönnek közülük, ezt indirekt módon tudjuk követni, ha az iskolába beíratják a gyermeket, és ott problémát okoz, hogy nem tudnak jól románul. De túl  kevéssé  látunk bele ebbe ahhoz, hogy következtetéseket vonhassunk le. Ami biztos, hogy a 3,8 millió külföldön élő román nagy része termékeny korú fiatal, így a megszülető gyerekek jó része külföldön jön világra – mondta a kolozsvári szociológus.

Ehhez képest a már idézett  Andreea Păstîrnac miniszter alig egy hónapja 4,4 millió külföldön élő román állampolgárról beszélt (ebben valószínűleg benne vannak az egyszerűsített honosítással állampolgárságot szerzett moldovaiak és az ukrajnai románok is), és azt állította, hogy arányaiban több román állampolgárságú  gyermek születik külföldön, mit Romániában. Ezt akkor a sajtó abszolút számban értette, mert valójában megközelítőleg 190 ezer gyermek született belföldön (a kétszer kisebb lakosságú Magyarországon mintegy 93 ezer).  Pontos adatot azóta se közölt a miniszter a külföldön születettek számáról, hiszen Romániának komoly problémát okoz külföldön dolgozó állampolgárainak nyilvántartása.

Egy biztos: a 3,8 millióra becsült  népességhez képest az 12381 románul is tanuló, külföldön élő gyermek száma elenyészően kevés az anyanyelvvesztés megállításához.  

Ezek is érdekelhetnek

További híreink