Anyakönyvezhetik a harmadik nemet Németországban

Hírek
Gyötrő problémától szabadult meg a német társadalom, az alkotmánybíróság úgy döntött, nem csak lány és fiú rubrika lesz az anyakönyvekben, mostantól be lehet ikszelni valami mást is. Intersex, ez lesz a neve.  

A döntés előzménye egy per, amelyet egy interszexuális személy  – figyeljük a megfogalmazást, ezt kell majd megszoknunk – indított annak érdekében, hogy egy harmadik gendert is fel lehessen tüntetni a születési anyakönyvezéskor.

A német alkotmánybíróság helyt adott és jogosnak találta az igényt, a testület szerint az általános személyiségi jog azoknak az identitását is védi, akik tartósan nem sorolhatók be sem a női, sem a férfi nembe. 2018. december 31-ig adtak próbaidőt a parlamentnek, hogy módosítsák az anyakönyvi szabályokat, és lehetővé tegyék az  "intersex," "diverse" vagy "positive designation of sex" rubrikát.

A köznyelvben is meggyökeresedett magyar kifejezéseink egyelőre nincsenek ezekre a progresszív jelenségekre, a CEU gendertanszékén kívül valószínűleg nem is töri magát senki. Ha az egyedfejlődés során a kromoszómák furcsa játékának végeredménye, azaz a neme nem tetszik valakinek, akkor kiváló szakemberek sora várja őket a pszichiátriai szakrendeléseken, akik segítenek megbirkózni a nehézségekkel.

Magyarországon nagy egyetértés van abban, hogy születésünktől fogva adott a nemünk, ezen átmenetileg nem lehet változtatni, se véleményként kezelni a biológiai tényt.

Hagyjuk a szexualitást a hanyatló Nyugat ópiumának – figyelmeztett Gogolák elvtársnőt Virág elvtárs. Nagyon úgy néz ki, éles megfigyelése nem veszti érvényét, a három – vagy 88 – kapura játszódó nemek bajnokságában nem szeretnénk résztvenni. Legyen ez a haladók ópiuma.

Borítófotó: részlet a National Geographic 2017' januári címlapjáról

Ezek is érdekelhetnek

További híreink