“Amíg én vagyok a miniszterelnök, állni fog a kerítés”

Hírek
Orbán Viktor miniszterelnök egyértelművé tette mai parlamenti napirend előtti felszólalásában, hogy amíg ő a kormányfő, állni fog a határkerítés a déli határon.  

“Amíg én vagyok Magyarország miniszterelnöke, és itt állhatok, addig a kerítés a déli határon is állni fog” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásában.

A kormányfő a május végén lezárult nemzeti konzultációról adott számot, amelyben mintegy 1,7 millióan vettek részt. Orbán Viktor felhívta a figyelmet: ez volt eddig a legsikeresebb nemzeti konzultáció. Hangsúlyozta, amíg a Fidesz és a KDNP kormányozza az országot, addig nem engednek Brüsszel zsarolásának, és elutasítják a kötelező betelepítési kvótát is. "Amíg a polgári nemzeti oldal adja a derékhadat, addig a haza is védve lesz" – fogalmazott.

A miniszterelnök újbóli, hangsúlyos kiállása a déli határkerítés mellett annak is köszönhető, hogy az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) vezető politikusai az elmúlt hetekben a kerítés szükségtelenségéről nyilatkoztak. Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt mondta a világ egyik legnagyobb hírügynökségének, a Reutersnak, hogy már eleve fel sem építtette volna a kerítést, és – két feltétel teljesülése mellett – le is bontaná azt. Molnár Gyula, az MSZP elnöke pedig arról beszélt egy tévéinterjújában, hogy támogatná a brüsszeli letelepedési kvóta hazai bevezetését. Niedermüller Péter, a DK uniós parlamenti képviselője, alelnöke is kerítést bontana, támogatná a kvótákat, illetve szerinte nincs kapcsolat a terrorcselekmények és a bevándorlás között.  

A miniszterelnök velük szemben azt mondta ma a parlamentben: “Magyar Magyarországot és európai Európát akarunk”. Úgy vélekedett, Brüsszel nyíltan a terroristák pártjára áll, ami szerinte felfoghatatlan. Hangsúlyozta, az Európai Unió nem Brüsszel, hanem független európai nemzetek önkéntes szövetsége. Arról is szólt, Magyarország nem Európa-ellenes, sosem volt az, éppen ellenkezőleg, a kormány egy igazi európai álláspontot képvisel, a hatályban lévő európai szerződést védi, benne a tagállamok és Brüsszel közötti eredeti munkamegosztással. Egyértelműsítette, nem a magyarok álláspontja változott meg, hanem “Brüsszel váltott gúnyát”.

Azt is abszurdnak nevezte a miniszterelnök, hogy Brüsszelben ma egy "emberek millióit nyomorba döntő pénzügyi spekuláns" szabja meg, "merre van az előre". Európai vezetők "hajbókolnak" Soros György előtt, aki megmondja, mit kell tennie Európának – jegyezte meg.

Közölte: ha valaki tényleg annyira segíteni akarna a Közel-Kelet és Afrika szerencsétlen sorsú millióin, akkor nem "emberi jogi harcosnak álcázott politikai aktivisták hálózatát" finanszírozná dollármilliókból, hanem munkahelyeket, iskolákat és kórházakat hozna létre ott, ahol szükség van rá.

A miniszterelnök beszélt az ország elmúlt hét éves gazdasági sikerekről is. Elmondta, hét év alatt segélyalapú gazdaság helyett elindult a munkaalapú gazdaság, a foglalkoztatás nálunk nőtt a legnagyobb mértékben az Európai Unióban. A tagállamok ranglistáján harmadikok vagyunk a minimálbérek növekedésében, a magyar gazdaság pedig idén az első negyedévben 4,2 százalékos növekedést produkált.

A kormányfő hangsúlyozta, Brüsszelben olyan viták előtt állunk, amelyek hosszú távú fejlődésünket befolyásolják. Ugyanis az Európai Unió  készített egy dokumentumot Európa lehetséges jövőbeni fejlődési irányairól, és reformjavaslatokat tett közzé a szociális ügyekről, a gazdasági és monetáris unió mélyítéséről, az európai védelempolitikáról, a globalizációról és az európai költségvetés jövőjéről.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink