Amerikai rakéták helyett Kína oldhatja meg a vörös-tengeri válságot

Hírek vg.hu
Peking nyomást gyakorol Iránra, hogy fékezze meg a jemeni húszikat.

Kínai tisztségviselők arra kérték iráni partnereiket, hogy fogják vissza az általuk támogatott jemeni húszikat, különben károkat szenvedhetnek Peking és Teherán gazdasági kapcsolatai, értesült a Reuters több forrásból. A Vörös-tengeren haladó hajók elleni húszi támadások és a kínai-iráni kereskedelmi együttműködés kérdése több kétoldalú találkozón is felmerült az utóbbi időben, az iráni források azonban nem bocsátkoztak részletekbe azok helyét, illetve a résztvevők személyét illetően

„Kína gyakorlatilag közölte: ha bármiféle módon sérülnek az érdekeink, akkor az hatással lesz a Teheránnal folytatott üzletre. Szóval szóljatok a húsziknak, hogy fogják vissza magukat” – foglalta össze a pekingi üzenet lényegét egy iráni illetékes, akit informáltak a tárgyalásokon elhangzottakról.

Kína Irán legfontosabb kereskedelmi partnere

A húszik folyamatos támadásai pedig ártanak Kína érdekeinek is, hiszen a Vörös-tenger és a Szuezi-csatorna a világ egyik legforgalmasabb és legfontosabb kereskedelmi útvonala Ázsia és Európa között, amelyet a kínaiak is használnak. A kockázatok miatt jelentősen megemelkedtek a biztosítási díjak, a kerülőutak miatt pedig a szállítási költségek.

Kínai illetékesek azt konkrétan nem közölték, milyen következményekkel járhat, ha Teherán nem lép, de tény, hogy Peking vált Teherán legnagyobb kereskedelmi partnerévé az elmúlt egy évtizedben, bár ez a kapcsolat meglehetősen kiegyenlítetlen.

Kínai finomítók vásárolták fel például tavaly az iráni olajexport 90 százalékát a Kpler árupiaci adatszolgáltató tankerforgalom alapján számított adatai szerint, mivel a Teherán elleni amerikai szankciók elriasztottak sok más vevőt, a kínaiak pedig kihasználták a nyomott árat, ahogyan az orosz olaj esetében is . Nagyrészt utóbbi miatt azonban az iráni olaj csak a kínai import 10 százalékát teszi ki.

Azt azonban teljesen világossá tették, hogy Peking nagyon csalódni fog Teheránban, ha kínai hajót találat ér, vagy az ország érdekei bármiféleképpen kárt szenvednek.

A húszik elleni támadások egyelőre nem jártak eredménnyel

Az iráni külügyminisztérium nem reagált a hírügynökség megkeresésére, a pekingi azonban igen. „Kína őszinte barátja a közel-keleti országoknak, és elkötelezett a regionális biztonság és stabilitás előmozdítása, valamint a közös fejlődés és jólét érdekében. Határozottan támogatjuk a közel-keleti országokat stratégiai függetlenségük megerősítésében, valamint a regionális biztonsági kérdések megoldása érdekében történő egyesülésben és együttműködésben” – válaszolták.

A cikk folytatódik itt.

Címlapfotó: AFP

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink