Amerikai hulladékot küldenek vissza Romániából

Hírek Moszkovits János

Több mint 14 tonna forgalomba nem hozható, hulladéknak minősülő használt ruhát és lábbelit, bútort, elektronikai cikket találtak egy USA-ból származó szállítmányban a fekete-tengeri Konstanca (Constanța) kikötőjében, adja hírül kronika.ro portál az Agerpres hírügynökségre hivatkozva.

A Konstanca Megyei Környezetvédelmi Őrség (GMC) arról értesítette a médiát, hogy a szállítmány címzettje a konstancai Association Partners in Progress nevű egyesület volt. A tájékoztatás szerint a konstancai vámhatóság, a fogyasztóvédelmi hatóság, a parti őrség és a környezetvédelmi hatóság vizsgálta át az Egyesült Államokból érkezett összesen csaknem 14, 6 tonna textilárut, használt bútort, élelmiszert és használt elektronikus eszközöket (számítógépeket és projektorokat) tartalmazó konténert. Az ellenőrzés során megállapították, hogy a szállítmány állapota nem felel meg a fuvarlevélben leírtaknak. A konténerben lévő műanyagzacskóba, illetve dobozok gyűrt ruhák és cipők foltosak, piszkosak voltak. Az elektronikus berendezéseket nem kísérték a működőképességet igazoló dokumentumok – közölte a környezetvédelmi őrség.

A fogyasztóvédelmisek megállapították, hogy a tárgyak nem hozhatók forgalomba Romániában, a környezetvédelmi hatóság pedig hulladéknak minősítette a szállítmányt, és megtiltotta annak behozatalát az országba.

A konténert visszaküldik a származási országba, közölték a konstancai hatóságok.

A fekete-tengeri kikötőben tavaly több ízben fedeztek fel importáruként vagy segélyként érkező hulladékot, például egy éve egy több mint 500 tonnás német szemétrakományt (főként textíliát), decemberben tíz tonna Amerikából származó autóalkatrészt, valamint ócskavasnak minősülő gépkocsikat, az idén januárban pedig 40 tonna angliai műanyagot küldtek vissza a feladónak.

Borítókép: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink