Amerikai elemzők: Putyin három dolgot akar a kínai elnöktől

Hírek vg.hu
Kényszer a stratégiai kapcsolat erősítése a két ország között – írja a Világgazdaság.

Vlagyimir Putyin orosz elnök első útja Kínába vezet, mióta megkezdte ötödik terminusát, ami újabb jele annak, hogy mennyire erősödik a stratégiai kapcsolat a két ország között.

A Kreml nyilvánvalóan tovább akarja fejleszteni az együttműködést, mivel Oroszország egyre nagyobb mértékben függ a Kínával folytatott kereskedelemtől és Peking politikai támogatásától.

„Teljesen nyilvánvaló, hogy az elmúlt két évben Putyin három dolgot akart Kínától – nyilatkozta Max Hess, a Philadelphiában működő kutatóintézet, a Foreign Policy Research Institute munkatársa a CNBC-nek. – Megállapodást a Szibéria Ereje 2. gázvezetékről , további támogatást az Ukrajna ellen folytatott háborúhoz és hozzáférést a kínai pénzpiacokhoz, a jüan használatához a kereskedelem fejlesztésére” – sorolta fel a célokat.

Feltűnően kevés haladást láttunk ezekben a kérdésekben. Szóval Putyin most azért utazik Pekingbe, hogy kiderítse, mit kaphat meg – tette hozzá.

Nő a nyomás

Putyin a látogatás előtt interjút adott a kínai hírügynökségnek, amelyben a kétoldalú kapcsolatok mellett arról is beszélt, hogy támogatja Peking több mint egy éve beterjesztett, 12 pontos ukrajnai béketervét.

„Putyin hosszú távon marad Ukrajnában, nem tervezi, hogy feladja” – vélekedett Hess, aki szerint az orosz elnök igyekszik előnyt kovácsolni a harctéren és a Kínával való diplomáciai fronton is.

Pekingre ugyanakkor egyre nagyobb nyomás nehezedik az Egyesült Államok részéről az Oroszországnak nyújtott katonai támogatás miatt, miközben a kétoldalú viszonyt tovább terhelik az újabb, 18 milliárd dollár értékű vámok, amelyeket a héten vetettek ki a kínai importra.

Peking ért a szóból

Elemzők szerint így Pekingnek kevés lehetősége marad a Moszkvához való közeledésen kívül, a kétoldalú kapcsolat idővel egyre inkább stratégiaivá válik, és nem azért, mert az oroszok viselkedése változik.

„Az újabb vámok azt üzenik Kínának, hogy bárki győzzön is a novemberi amerikai elnökválasztáson, az Egyesült Államok próbálja korlátozni” – kommentálta a hírt Ian Bremmer, az Eurasia Group elnöke.

A teljes cikk itt olvasható.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink