Amerikai egyetemek: szabad szellem helyett gondolatrendőrség

Hírek
Amerikai egyetemi tanárok "a közvélemény zsarnoksága" elleni fellépésre biztatják a diákokat nyílt levelükben, amelyet 15 egyetemi professzor írt alá - számolt be az MTI a The Wall Street Journal konzervatív, amerikai napilap alapján. Vajon Magyarországon is eljutunk egyszer idáig?  

A professzorok, akik a tekintélyes Yale, Harvard és Princeton egyetemek oktatói, arra sürgetik az egyetemi hallgatókat, hogy legyenek függetlenek, ne engedjenek "a konformizmus bűnének" és "gondolkodjanak önállóan".

Levelükben kifejtik: "sok főiskolán és egyetemen az, amit John Stuart Mill (XIX. századi angol filozófus) 'a közvélemény zsarnokságának' nevez, többet tesz, mint pusztán elbátortalanítja a diákokat attól, hogy az erkölcsi, politikai és más kérdésekben uralkodó álláspontoktól eltérő nézeteket hangoztassanak. Ez pedig arra a feltételezésre készteti őket, hogy az uralkodó álláspontok maguktól értetődően korrektek és csakis egy fanatikus vagy egy félbolond kérdőjelezi meg őket". Az aláíró tanárok arra bíztatják a fiatalokat: ne higgyenek ennek, és merjenek önállóan gondolkodni.

A magyarországi egyetemi élet alapján elképzelhetetlen folyamatok zajlanak az Egyesült Államok felsőoktatási rendszerében. Itthon azért még jellemző egy-egy szemináriumra, hogy szabadon lehet megtárgyalni olyan témákat is, amik mondjuk egy tömött metrókocsiban tabunak számítanának. Ehhez még csak tanári bátorítás sem szükséges. Persze pontosan tudjuk, hogy itt is akad olyan kar, amire ez már nem annyira, vagy fokozottan igaz, mert már oda is betört ez a kultúrmarxista elmebaj. Mindenesetre hazánk értelmiségiképzőinek többségében a "hópiheség" egyáltalán nem menő, sőt, a diákokra inkább az anti pc hozzáállás a jellemző. Valahol félúton a felnőttéválás felé amúgysem gyakori a szabálykövetés feltétel nélküli elfogadása. Ilyenkor mindenki el akar távolodni az otthon, és a gimiben megszokott légkörtől. Nem csoda, tehát ha a pc újbeszél szabályait sem hajlandó egy egyetemista elfogadni.

Legalábbis mi még így éltük meg az egyetemi éveinket, és hátborzongató belegondolni, hogy vannak olyan fiatalok a világban, akiknek egy ilyen intézményben nem a gondolatokat felszabadító légkör a természetes, hanem a gondolatrendőrség permanens akcióizása.

Évek óta jönnek a hírek az amerikai egyetemi életből, hogy már megint mit kell kihúzni az olvasmányok közül, mert az sértő. Úgy látszik az Egyesült Államokban, már sok diák nagyon nem azt várja el az egyetemektől, amire eredetileg létrejöttek. Mi el akartunk távolodni az otthon komfortzónájától, ők pedig egy biztonságos otthont teremtenének még egy nagyelőadóban is. Egy kicsit féltem a világot attól, hogy a jövő vezetői ilyen áthatolhatatlan burokban nőnek fel, de ebben a pillanatban még jobban aggódok ezért a tizenöt professzorért. Emlékszünk még mi történ legutóljára, amikor egy tanár hasonló felszólításra ragadtatta magát?

Borítókép: illusztráció, George Orwell – 1984' című könyvéhez

Ezek is érdekelhetnek

További híreink