Amerikai bankot választott az UEFA

Hírek D. GY.
A Citigroup 7 milliárd eurós hitellel száll be a pandémia foci-kárainak elhárításába.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a Citigroupot választotta ki egy 7 milliárd euró összegű program finanszírozásához – értesült a Financial Times az ügyhöz közel álló forrásoktól. A végső döntést az európai szervezet csütörtökön hozza meg az ügyben. Az európai focicsapatoknak égető szükségük lenne a pénzre, több milliárd eurót vesztettek a koronavírus járvánnyal összefüggő korlátozások miatt. Újra kellett szervezni a bajnokságokat, meccsek maradtak el, szponzori szerződésektől estek el, zuhantak a jegyár bevételek a zárkapus mérkőzések miatt.

Az UEFA korábbi becslése szerint 9 milliárd eurót tett ki a bevételkiesés.

A járvány negyedik hulláma további veszteségekkel fenyeget. A legtőkeerősebb európai bajnokság, az angol Premier League a héten pozitív tesztek miatt több meccset volt kénytelen törölni. A német Bundesliga várhatóan korlátozni kényszerül a mérkőzésekre beengedhető nézők számát.

Fotó: Budrul Chukrut/SOPA Images/LightRocket / Getty Images

A Citi szoros versenyben nyerte el az UEFA tenderét, amelyen részt vett többek között a Goldman Sachs, valamint az Apollo nevű kockázat tőketársaság is. A finanszírozási csomag konstrukciója egyelőre még kidolgozás alatt áll, a szövetség egyelőre egy 2 milliárd eurós alap felállítását tervezi, amelyet a jövőben az igények felmérését követően 6-7 milliárdosra bővítenének ki.

A nemzeti szövetségek persze igyekeznek saját erőből is pénzhez jutni. A spanyol La Liga a CVC Capital Partners nevű kockázati tőkealappal írt alá nemrég egy 2 milliárd eurós megállapodást. A tőkealap a befektetésért cserébe a spanyol liga kereskedelmi profitjának 8,2 százalékát kapja meg –a következő 50 évben. Ennek következménye az lesz, hogy kevesebb pénz marad a kasszában, amelyet a klubok között el lehet osztani, nem véletlen, hogy a gazdag, tőkeerős spanyol klubok közül a Real Madrid és a Barcelona hevesen ellenezte az ügyletet.

(Borítókép: Getty Images)

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink