Amerika szigorít a turisták tesztelésén

Hírek Lengyel Gabriella

Szigorítja a tesztelési követelményeket a Biden-adminisztráció az omikron variáns felbukkanásának köszönhetően – írja az AP. Az új intézkedések ugyanúgy vonatkoznak az oltott és az oltatlan beutazókra is. A járványügyi hatóság (CDC) keddi közleménye szerint azon dolgoznak, hogy az Egyesült Államokba utazó összes légi utast a járatra való felszállás előtt egy napon belül teszteljék COVID-19-re. A CDC jelenleg azt javasolja a beutazóknak,a leszállást követő 3-5 nappal csináltassanak tesztet, a be nem oltottak vonuljanak önkéntes karanténba.

A lépésre alig néhány héttel azután került sor, hogy az Egyesült Államok november 8-án nagyrészt újranyitotta határait a teljesen beoltott külföldi utazók előtt. Ezzel egyidőben vezettek be egy kétszintű tesztelési rendszert, amely több időt hagyott a teljesen beoltott utazóknak az érkezés előtti teszt elvégzésére.

Az oltatlanoktól viszont megkövetelte, egy napon belül végeztessék el a tesztelést.

Az új variánst még nem azonosították az Egyesült Államokban. Anthony Fauci, az Egyesült Államok vezető járványügyi szakértője úgy nyilatkozott, két-négy héten belül többet fognak tudni az omikron törzsről, ahogy a tudósok kitenyésztik és tesztelik a vírus laboratóriumi mintáit.

Joe Biden Pfizer-vakcinát kapott
Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster

Biden elnök igyekezett eloszlatni a közvélemény növekvő aggodalmát, amikor arról beszélt, hogy részletes stratégiával áll elő a téli időszak járványügyi védekezésével kapcsolatban.

Azt is hozzátette, nem a leállás a cél, hanem az első és az emlékeztető oltások felvétele, a széleskörű tesztelés.

Beutazási szigorításokról egyelőre nem ejtett szót.

Jerome Powell a FED elnöke azt közölte, az omikron variáns újra előhívhatja sok munkavállalóban a megfertőződéstől való félelmet, ez pedig felmondásokhoz vezethet. Már november közepén rekordot döntött a munkából önként kilépők száma, az újabb járványhullám pedig sokakat eltántoríthat attól, hogy új állást vállaljon. Ez gyengítheti a munkaerőpiacot és a gazdaságot, így a FED fontos célja az infláció megfékezése mellett a foglalkoztatás növelése.

(Borítókép: Paul Hennessy/SOPA Images/LightRocket / Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink