Allee: vége a felújításnak

Hírek H.Gy.
Befejeződött az Allee bevásárlóközpont felújítása. A fejlesztés keretében a külső és belső tereket szabták újra, a cél a vásárlói élmény javítása, illetve a bérlői mix fejlesztési lehetőségének javítása. A pláza jelentős összeget összeget költött a karbonsemlegesség elérését célzó beruházásokra is.
Összesen 18 millió eurót költöttek a tulajdonosok a 2009-ben átadott Allee bevásárlóköz felújítására, fejlesztésére. Az Allianz Real Estate és a CBRE GIP által képviselt Allianz intézményi befektetők tulajdonában álló Allee Bevásárlóközpont korszerűsítése 2020-ban kezdődött. A beruházás célja az Allee vezető pozíciójának megtartása az egyre erősödő versenyfeltételek mellett működő piacon.
A felújítás érdekessége, hogy a másik dél-budai pláza, a Campona is ezidő alatt újult meg. A fejlesztésekhez vélhetően köze van az Etele Pláza építésének is, ugyanis a fejlesztés, erősen felkavarta a főváros déli részének kereskedelmi ingatlan piacát. Logikus lépés volt az Allee és Campona részéről is, hogy a fejlesztésekkel megtartsák piaci pozíciójukat. Az Allee ebben a tekintetben előnyben van, hiszen elhelyezkedésével mind a bel-, mind a dél-budaiakat kiszolgálja. A házat működtető Multi Corporation BREEAM minősítése a felújítás után a korábbi „nagyon jó” besorolásról „kiemelkedő” minősítésre változott. Az Allee az első olyan üzletközpont Magyarországon, amelynek sikerült a legmagasabb BREEAM minősítési szintet elérnie. A létesítmény környezetvédelmi teljesítménye ugyanakkor szintén „kiválónak” bizonyult. Emellett az Allee a bérlők fenntarthatósági törekvéseit is proaktív módon ösztönzi.
A felújítás során kibővült és átalakult az ételudvar, a kínálatot újabb éttermek és kávézók létesítésével tették még színesebbé, az ülőhelyek számát pedig a kétszeresére növelték. A belső terek megújulásának részeként az épület két átriumába látványos térinstallációk kerültek: az Október huszonharmadika utca felőli bejárathoz tavaly ősszel emelték be végleges helyére a három elemből álló mennyezeti térinstallációt, az úgynevezett „Staccato-t”. Az alumínium mozaikokból álló óriásalkotást Szinyei Merse Pál három világhírű festményének újraértelmezésével magyar képző- és iparművészek álmodták meg. A Váli úti átriumba felszerelt, fényszűrő funkciót is betöltő láncfüggöny-rendszer szintén az újdonságok közé tartozik. A látványos belsőépítészeti megújulás mellett kiemelt figyelmet fordítottak a közösségi mosdók felújítására és korszerűsítésére is. Az átépítéssel zöldebbé is vált az Allee: az épület közösségi tereiben a világítást energiahatékony LED-es lámpákra cserélték, az üvegtetőn hőszigetelő fóliát helyeztek el, jelenleg pedig egy 710 négyzetméteres napelem park telepítése zajlik. Ezek mellett a teljes légkondicionáló rendszer energiatakarékossá tétele is megvalósult, ami az energiafogyasztást jelentősen csökkenti.
A beruházás hatására a létesítmény éves energiafogyasztása 1,8 millió kWh, a szén-dioxid-kibocsátása pedig a becslések szerint mintegy 660 tonnával csökken. Az Allee Bevásárlóközpont 2019 óta kizárólag megújuló forrásokból származó villamos energiát használ.
A XI. kerület szívében található Allee Bevásárlóközpont több mint 160 üzletnek, egy 13 termes multiplex mozinak, éttermeknek, irodáknak, és egy fitnesz teremnek biztosít helyet, valamint a bevásárlóközpont felújított mélygarázsában 1200 parkolóhely áll az autóval érkezők rendelkezésére. A multifunkcionális komplexum látogatóinak száma meghaladja az évi 13 millió főt, és Budapest egyik legkedveltebb bevásárlóközpontjai közé tartozik.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink