Állatorvosok és jogászok az állatvédelemért

Hírek Sz. H.

Magyarországon elsőként indít közös állatvédelmi szakjogászképzést a Miskolci Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem. A tervek szerint 2022 őszén kezdődhetnek a diplomás állatorvosokat, illetve jogászokat célzó állatvédelmi szakállatorvos és állatvédelmi szakjogász képzések. Ezek meghirdetéséről is szóló együttműködési megállapodást írt alá tegnap Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora és Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.

A megállapodás kifejezetten az állam- és jogtudományok, illetve az állatorvostudomány érintkezési területeit célozza. A két egyetem vállalja, hogy keresi és kezdeményezi az interdiszciplináris közös kutatásokat és képzéseket, különös tekintettel az állatvédelem kérdésére.

Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora örömmel jelentette be: megoldásokat dolgoztak ki arra, hogy mind az állatokhoz leginkább értő szakemberek, az állatorvosok, mind az állatvédelem iránt érdeklődő, az állatvédelmi ügyekben igen fontos szerepet játszó jogászok (jegyzők, ügyészek, ügyvédek, jogalkotók stb.) elsajátíthassák a legkorszerűbb állatvédelmi ismereteket.

„Januárban meghirdettük állatvédelmi szakállatorvosképzésünket, a Miskolci Egyetemmel közösen pedig állatvédelmi szakjogászképzést indítunk. Egyikre sem volt még példa Magyarországon!”

– tette hozzá.

Mindezt az állatvédelmi joganyag gyors fejlődése, az alkalmazott módszerek és eljárások változásai, az új kutatási eredmények folyamatos megjelenése tette szükségessé. A szakembereknek, állatorvosoknak, jogalkalmazóknak lépést kell tartaniuk a gyors változásokkal, ismerniük kell a legújabb módszereket, eszközöket, hatályos jogszabályokat. Az állatvédelem korunkban egy dinamikusan fejlődő, különböző tudományágakon átívelő területté vált, ezért fontos, hogy sokszínű, multidiszciplináris megközelítési módot sajátítsanak el az állatvédelmi ügyekben közreműködő szakemberek.

 

Címlapkép: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink