Államtitkár: 2019-ben további adócsökkentés várható

Hírek
Jövőre is folytatódik az elmúlt évek adócsökkentő politikája, 2019-ben újabb, tízmilliárdokban mérhető tehermérséklő intézkedések léphetnek életbe – erről beszélt a Magyar Időknek Izer Norbert, a Pénzügyminiszter adóügyi államtitkára.

Izer Norbert elmondta: az elmúlt évek adócsökkentő politikája folytatódik 2019-ben is, sőt a családtámogatási rendszer is újabb forrásokhoz jut. Az államtitkár megemlítette a tejre vonatkozó forgalmi adó csökkentését, valamint a családi adókedvezmény emelését, melynek köszönhetően a kétgyermekes családok 2019-ben már gyermekenként húszezer, összesen havi negyvenezer forinttal csökkenthetik személyi jövedelemadójukat, esetleg a járulékukat.

A családok mellett a hazai vállalkozások is további kedvezményekre számíthatnak, többek között a nyugdíjasokat foglalkoztató cégeknek már nem kell fizetni szociális hozzájárulási adót. Az öregségi nyugdíjellátásban részt vevők számára is csupán a 15%-os személyi jövedelemadót kell közteherként leróni.

Izer Norbert hozzátette: A honi vállalkozások helyzetét egy másik tervbe vett rendelkezés is javíthatja. A mostani, őszi adójavaslat szerint a jelenlegi nyolcmillióról jövőre tizenkétmillió forintra nőne a legkisebb vállalkozások áfamentessége. Az érintettek komoly előnyökre tehetnek ezzel szert: egyrészt sokkal egyszerűbb lesz az adózásuk, másfelől pénzt is spórolhatnak. Ezzel a gazdaság legkisebb szereplői áfamentességre tehetnek szert, valamint további adókedvezmények járhatnak a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó cégek számára.

Az államtitkár szerint idehaza hosszú ideje olyan adórendszer épül, amely világos, egyszerű és alacsony terheket ismer, emiatt pedig az Európai Unió­ban is versenyképes. A lakosság életszínvonalának emelése a cél, melyhez elengedhetetlen a jelenlegi adópolitika folytatása.

Borítófotó: hirtv.hu

Ezek is érdekelhetnek

További híreink