Alapjogokért Központ: tovább él a bevándorláspárti paradigma Németországban

Hírek
Támogatta az ENSZ migrációs paktumát a Bundestag. Ezzel kapcsolatban jelent meg az Alapjogokért Központ legújabb elemzése.

A német parlamentnek múlt héten lehetősége lett volna legalább némileg elhatárolódnia az ENSZ globális migrációs egyezményétől, ehelyett azonban a Bundestag nagykoalíciós többsége egyértelmű támogatásáról biztosította a dokumentumot és az azt aláírni szándékozó Merkel-kabinetet. Bár a határozatot különböző okokból egyik ellenzéki párt sem szavazta meg, de döntő többségük nem támogatta azon indítványokat sem, melyek a paktumból történő kilépésre szólították fel a kormányt vagy kifejezetten rögzítették volna a dokumentum nem kötelező jogi jellegét. Ez utóbbi elutasítása világít igazán rá a „paktumpártiak” másodlagos szándékára: bár azt állítják, hogy a megállapodás nem minősül nemzetközi szerződésnek, az elmúlt időszak joggyakorlatából valójában az következik, hogy a hasonló „puha” jogi deklarációkat pár év múltán már kötelező jellegű hivatkozási alapként használják nemzetközi fórumok. A német képviselőház többségének döntése közvetve éppen ennek nyit tág teret, tovább él tehát az a bevándorláspárti paradigma, amely az elmúlt években meghatározta a német migrációs politikát. A Bundestag támogató határozata pedig nem csak, hogy élesen kirajzolja a Berlin és a V4-ek között a kérdésben meglévő gyökeres ellentéteket, de rámutat arra is, hogy milyen testtartás várható a német néppártok részéről a közelgő EP-kampány egyik legkiemeltebb témája kapcsán.” – írja az Alapjogokért Központ elemzésében, melynek teljes változata ezen a linken érhető el.

Borítófotó: Angela Merkel német kancellár (k) szavaz az ENSZ tervezett migrációs csomagjáról szóló vitán a német szövetségi parlament (Bundestag) üléstermében 2018. november 29-én. (MTI/EPA/Alexander Becher)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink