Állami támogatás az 1 százalékon felüli pártoknak

Hírek Pindroch Tamás
Az 1 százaléknál nagyobb támogatást szerző pártok állami támogatásban részesülnek a következő négy évben. A szervezetek negyedévente kapják majd meg a költségvetési támogatást.

A valasztas.hu adatai szerint állami támogatásban részesülhet a Fidesz, a KDNP, az ellenzéki összefogás pártjai – a DK a Jobbik, a MOMENTUM, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd – a Mi Hazánk, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, és Gattyán György pártja a Megoldás Mozgalom is. Ők értek el ugyanis egy százaléknál magasabb listás eredményt.

A törvény szerint az állami költségvetésből a pártok támogatására fordítható összeg 25 százalékát egyenlő arányban az Országgyűlésben országos listán mandátumot szerző pártok – Fidesz, a KDNP, a DK, a Momentum, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Párbeszéd és a Mi Hazánk – között kell felosztani. A közös listán induló pártok esetén az arra adott szavazatok arányában illeti meg a közös listán induló pártokat.

A fennmaradó 75 százaléknak megfelelő összeg a választások eredménye alapján a pártra, illetőleg a párt jelöltjeire leadott (egyéni és listás) szavazatok arányában illeti meg a pártokat. Ebből a keretből részesülhetnek az 1 százalékon felül teljesítő szervezetek, a parlamentbe végül nem bejutó, de 3,28 százalékot szerző Kutyapárt és az 1,08 százalékot elérő Megoldás Mozgalom is. Az egy százalékot elérő pártok pártalapítványt működtethetnek, az állam erre is biztosít költségvetési forrásokat.

(Borítókép: Varga Jozsef ZoltanPuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink