Aláírták a megállapodást a brit kiválás feltételeiről

Hírek
Aláírták a megállapodást a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, valamint a politikai nyilatkozatot a jövőbeli kapcsolatokról a Brexit után is bennmaradó európai uniós tagországok vezetői vasárnap Brüsszelben. Nagy-Britannia az első, aki elhagyja a közösséget. Az európai vezetők nem örülnek az Egyesült Királyság kilépésének.

A jóváhagyás várható volt, mivel előző nap Gibraltár kérdésének megoldásával elhárult az utolsó probléma is.
    
A két dokumentumot Theresa May brit kormányfőnek is alá kell írnia, aki a tervek szerint hamarosan csatlakozik a huszonhetekhez.

Emmanuel Macron úgy véli, hogy le kell vonni a brit kilépés minden tanulságát, egyebek mellett azt, hogy az uniónak vannak törékeny pontjai is.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az EU-csúcs megkezdése előtt annak a véleményének adott hangot, hogy sikerült tető alá hozni a lehető legjobb megállapodást, de nincs ok örömre, szomorú pillanat, tragédia az Egyesült Királyság távozása az Európai Unióból – jelentette ki.

 Mark Rutte holland miniszterelnök szerint a megállapodásokban foglaltak kedvező feltételeket rögzít úgy az Európai Unió számára, mint az Egyesült Királyságnak.

Az értékezleten részt vett Orbán Viktor, magyar kormányfő is.

A Brexit-feltételeket tartalmazó 585 oldalas dokumentumról és a majdani kapcsolatok keretrendszerét felvázoló 26 oldalas politikai deklarációról december második hetében szavaz a brit parlament.

Borítókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ezek is érdekelhetnek

További híreink