Aknavetőgránátok Várpalotáról

Hírek Figyelo.hu
Jelentős fejlesztések zajlanak a hazai védelmi iparban – nyilatkozta a Figyelőnek a területért felelős kormánybiztos.

„Várpalotán hamarosan beindul a hazai lőszergyártás. Emellett a városba költözik egy immár magyar állami kézben lévő, korábban osztrák aknavetőgyár. Kiskunfélegyházán pedig a legmodernebb páncéltörő fegyverekhez állítunk majd elő alkatrészeket” – mondta a Figyelőnek Maróth Gáspár, a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

Várpalotára költözik az aknavetőgyár

A Várpalotán létrejövő üzemekben aknavetőgránátokat gyártanak majd, illetve tüzérségi rendszerekhez készítenek lőszereket – mondta Maróth Gáspár. A város lesz az országban tervezett hat hadiipari klaszter egyike: itt fog folyni a lőszer- és robbanóanyag-előállítás. Emlékeztetett: a kormány és a Rheinmetall Waffe Munition GmbH (RWM) képviselői tavaly decemberben együttműködési megállapodásban rögzítették szándékukat közös cég létrehozására magyarországi telephellyel. Szeptember 10-én az RWM és az állami Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. között létrejött a német–magyar vegyesvállalati szerződés. A lőszereket hazai és külföldi piacon történő értékesítésre szánják.

„A műszaki egyeztetések megkezdődtek az RWM szakembereivel a gyár létrehozásáról. Jelenleg a várpalotai helyszín beruházásra történő alkalmassá tétele zajlik, az üzem építtetője a Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. lesz” – folytatta a kormánybiztos. A tervek szerint ősszel megindulhat a gyár tervezése, majd a kivitelezés. Ezt követően a sorozatgyártás már 2024-től megkezdődhet. A szakember kitért arra, hogy a közös társaság üzeme olyan gyártóbázis lesz, amelyben 30 mm-es kaliberű lőszereket töltenek, szerelnek össze és csomagolnak majd. A beruházási időszak alatt a dolgozók oktatáson vesznek részt a Rheinmetall svájci gyárában, hiszen meg kell majd ismerni az adminisztrációs folyamatot, a szervezeti felépítést, a termelési láncolatot és technológiát, el kell sajátítani a lőszergyártást, valamint az összeszerelési ismereteket.

Várpalota a katonai háttéripar, k+f egyik központja lehet, hiszen egy másik védelmi beruházás is megvalósulhat Veszprém megyében. Maróth Gáspár emlékeztetett: az állami tulajdonú HDT Védelmi Ipari Kft. állami kezességvállalás mellett, két éve vásárolta meg a Hirtenberger Defence Systems (HDS) osztrák–brit hadiipari céget. A nagy múltra visszatekintő vállalat 160 éve foglalkozik tüzérségi eszközök, valamint lőszerek fejlesztésével és gyártásával, technológiája élen jár a nemzetközi piacon. A HDT Kft. elsődleges célja a magyarországi gyártóbázis megteremtését célzó HDS áttelepítése Várpalotára. „Ezt rövid távon úgy kell végrehajtani, hogy az »üzletfolytonos« működés ne kerüljön veszélybe, ne sérüljön a vevői bizalom, s megőrizzék a cég know-how-ját. Középtávon a társaság célja lehet a platformsemleges digitális technológiák piacán a vezető szerep kialakítása, majd megszilárdítása” – mondta a szakember.

A magyar fegyvergyártás központja a HM Arzenál Zrt. kiskunfélegyházi üzeme. Itt 2017-ben kezdődött meg a kézifegyver-előállítás. Ma már több nemzetközi fegyvergyárat is partnerként könyvelhet el az üzem: az alkatrészek és komplett harceszközök gyártását is idetelepítik. A város már most fontos védelmi ipari bázis, ahol egyre bővülnek a fejlesztési lehetőségek.

Maróth Gáspár elmondta: a német Dynamit Nobel Defence (DND) hadiipari vállalat – amely elsősorban robbanóanyag-technológiájáról vált híressé – Kiskunfélegyházára hozza a reaktív páncélzati elemekhez (ERA) és a vállról indítható rakétákhoz (RGW) szükséges alkatrészek előállítását. Emellett a német társaság egy úgynevezett kompetencia-központ létrehozását tervezi hazánkban, ez középtávon az ERA termékfejlesztését tűzi ki célul. (Az ERA a reaktív páncélzatot jelenti: minimális járulékos károkozással és emberélet veszélyeztetése nélkül képes biztosítani a járművek páncéltörő fegyverekkel szembeni védelmét.)

A cég elképzelései szerint a kompetencia-központ tervezési munkája eredményeként létrejövő új típusok gyártása is Magyarországon indulna. A bázis fejlesztőmérnöki csapatának a vázát elsősorban magyar szakemberek közül szeretnék kiválasztani.

A teljes cikk a Figyelő legfrissebb számában olvasható.

Vidéken lesz a magyar hadiipar bázisa

(Borítókép: Kőhalmi Péter)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink