Akkumulátor gyártó nagyhatalom lesz-e Magyarország?

Hírek Tóth Balázs
A magyar gazdaságpolitika célkitűzései közé tartozik, hogy az ország akkumulátorgyártó nagyhatalommá váljon. A magyar gazdaság erős pozíciókkal rendelkezik a globális járműgyártásban, az elektromos autók térnyerésével párhuzamosan a gazdaságpolitika törekvése, hogy ezt a pozíciót fenntartsa és tovább fokozza az akkumulátorok gyártásán keresztül. Az akkumulátorok hazai előállítása miatt a kész jármű értékében is magasabb lehet a magyar hozzáadott-érték – derül ki Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány egyik legutóbbi elemzéséből.

A rendszerváltást követő magyar gazdaságpolitika elsősorban a külföldi működőtőkére támaszkodik. A magyar gazdaság rendelkezik azokkal a képességekkel, amelyek az akkumulátorok előállításához szükségesek. Kijelenthető, hogy reális célkitűzés fogalmazódott meg ezzel, az elektromos akkumulátorokat főként az autóipar számára állítják elő és az elektromos autók térnyerésének köszönhetően egyre nagyobb kereslet mutatkozik ezen termékek iránt. A kereskedelmi adatok az mutatják, hogy 1995-ben az elektromos akkumulátorok kereskedelme 8,1 milliárd amerikai dollárt tett ki, amely a teljes globális kereskedelem 0,16 százalékát jelentette. A forgalom értéke az ezt követő 20 évben kisebb ingadozások mellett folyamatosan nőtt, azonban az emelkedés mértéke hasonló volt a globális külkereskedelem bővüléséhez. Ezzel szemben 2015-től egy erőteljesebb növekedésnek indult az iparág, melynek köszönhetően a forgalom értéke 2021-re elérte a 95,3 amerikai milliárd dollárt, amely a globális kereskedelem 0,45 százalékát is meghaladta. Tekintettel arra, hogy a globális külkereskedelemben ezernél is több termék értékesítése zajlik, az akkumulátorok szerepe meglehetősen nagy és a legfontosabb exportcikkek közé sorolható.

A hazai akkumulátorgyártásnak az exporton belül is növekszik a részaránya
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Nő hazánk szerepe akkumulátorok exportjában

A vizsgált időszak elején a magyar export 5,7 millió dollár körül alakult, ami a globális akkumulátor export 0,07 százalékát jelentette csupán. Ezt követően Magyarország 2004-re több mint húsz szorosára növelte az akkumulátorok exportját, azonban az ágazat globális kereskedelmén belül nem sikerült érdemben növelni az ország súlyát. Ezután 2010-ig a magyar értékesítés nagymértékben ingadozott. A helyzet 2015-től változott, ettől kezdve nagyfokú emelkedés figyelhető meg a magyar akkumulátor export értékében és ennek köszönhetően a globális akkumulátor kereskedelmen belül is erősödött Magyarország pozíciója. 2021-ben a hazai export már meghaladta a 4,1 milliárd dollárt, amely megközelítőleg az ágazat globális exportjának 4,38 százalékát tette ki. Figyelembe véve Magyarország népességét és gazdaságának méretét, kijelenthető, hogy a főként az elektromos járművekhez gyártott akkumulátorok esetén Magyarország szerepe drasztikusan megnőtt és 2020-ban már a világ 6. legnagyobb exportőrének számít hazánk. Ugyan Kína külföldi értékesítése közel 8-szor nagyobb, Magyarország már jelenleg is akkumulátorgyártó középhatalomnak nevezhető, az utóbbi évek tendenciái alapján pedig jó úton jár, hogy nagyhatalommá váljon ezen a téren. Ezt támasztja alá, hogy a Debrecen közelében megvalósítani kívánt gyár tervezett termelői kapacitása kimagasló és a gyártás beindulásával a hazai akkumulátorgyártás is számottevően nőni fog.

A világ 6. legnagyobb exportőrének számít hazánk

A hazai akkumulátorgyártás nemcsak a globális kereskedelem viszonylatában tölt be egyre fontosabb szerepet az utóbbi években, hanem a magyar exporton belül is a részaránya. Míg 1995-ben a teljes hazai export 0,16 százalékát tette ki az akkumulátorok kereskedelme, 2021-ben már a 3,04 százalékot is meghaladta. A jövőbeli beruházások megvalósulásával feltételezhetően tovább erősödik az ágazat és akár már néhány éven belül a legfontosabb magyar exportcikké válhat. Kérdés, hogy ez a jelentős növekedés mennyire teszi kiszolgáltatottá a magyar gazdaságot és milyen mértékű függőséget eredményez az autóipar viszonylatában, amelynek köszönhetően akár még sérülékenyebbé válhat a hazai gazdaság. Az akkumulátorok egyre fontosabb termékekké válnak, ugyanis számos másik, minden napjainkat meghatározó termék (például a laptopok, az okostelefonok és a járművek) működésében töltenek be nélkülözhetetlen szerepet. Fontos ugyanakkor, hogy ezek a projektek a szükséges környezetvédelmi szabványok betartásával kerüljenek megvalósításra, amire a döntéshozóknak is ügyelni kell.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink