ÁKK vezér: nem az a kérdés, hogy van-e pénz, hanem, hogy mi az ára

Hírek Járdi Roland
Most sokkal jobb a helyzet, mint a 2008-as és a 2012-es válság idején, hiszen nem az a kérdés, hogy van-e pénz, hanem hogy mi az ára – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója

A Magyar Államkincstár az állampapír-tulajdonosoknak kérdőívet küldött ki. Ezzel elsősorban az ügyfelek megismerését szolgálja a 17 kérdésből álló kérdőív. Az ÁKK-mnak nem volt még ilyen felmérése, de teljesen normális pénzügyi szolgáltatói gyakorlat, hogy megpróbáljuk megérteni, mit gondolnak a vevőik – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója

Ügyfélként tekintünk a lakosságra, pusztán erről van szó.

Arra a kérdésre, hogy felmerült-e esetleg, hogy kivezetik a PMÁP-ot, azt mondta, hogy:

biztos, hogy nem vezetjük ki a PMÁP-ot, ahogy a MÁP Pluszt és a Bónusz Állampapírt sem. Ezek ugyanis brandek, amelyekre nagy szükség van, másrészről a kivezetésük is drága lenne. Mi abban hiszünk, hogy a lakosságnak háromféle típusú befektetési helyzete lehet. Az egyik, amikor azt gondolja a befektető, hogy felfelé mennek a kamatok, a másik, amikor azt várja, hogy lefelé mennek, a harmadik pedig a változatlan kamatszint. Erre a potenciális befektetői döntési dilemmára fókuszál a termékpaletta. A mostani környezetben teljesen természetes, hogy egy inflációhoz kötött állampapír népszerű, amelynek állománya korábban sem volt alacsonyabb 2000 milliárd forintnál, a MÁP Plusz bevezetése ellenére. Most ugyan megnőtt a PMÁP állománya, de amikor majd lefelé mennek a kamatok, akkor a fix kamatozású papírok állománya fog várhatóan emelkedni. Tehát nekünk egy egészséges portfóliót kell fenntartanunk, nem félünk a PMÁP állományától.

Hogy mennyire egyedülálló a magyar gyakorlat, azt felelte, hogy a nemzetközi gyakorlat is hasonló, inflációhoz kötött kibocsátások történnek például az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, az USA-ban. Tehát az államok előszeretettel használnak inflációhoz kötött instrumentumokat. Másrészről a változó kamatozású papírok esetében az idő előtti visszaváltás mint kockázat inkább akkor valószínűbb, amikor alacsony a kamatszint. Ha alacsony az infláció, akkor általában a kamatszint is alacsony, ekkor pedig a befektető dönt róla, hogy vissza akarja-e adni az ÁKK-nak a PMÁP-ot, vagy megtartja.

Egyáltalán nem biztos, hogy lesz ennél jobb befektetési lehetőség, de ha mégis visszaváltja, akkor mi a piacról egy alacsonyabb kamatkörnyezetben fogjuk tudni ezt refinanszírozni. Tehát a változó kamatozásúnál nem akkora a kockázat, mint egy fixnél. És éppen ezért fog visszajönni a MÁP Plusz, de ott már kontrollálni fogjuk a volument. Portfólióban gondolkodunk, valamilyen diverzifikált, kiegyensúlyozott szerkezetben.

Az interjú itt olvasható terjes terjedelemben

Ezek is érdekelhetnek

További híreink