Akiket halálba kerget a net

Hírek
Az Ask.fm nevű közösségi oldalt havonta több mint 150 millióan használják: a tagok egymás kérdéseire igyekeznek válaszokat adni, szóljanak azok akár politikai témákról, a szexről vagy épp arról, hogy miként lehet csalni a nyelvvizsgán.

A 14 éves Hannah Smith csak azért regisztrált be bő két éve, mert az ekcémája miatt szeretett volna tanácsokat kapni, ám praktikus tippek helyett durva sértésekkel bombázták a webes zaklatók „Tégy meg egy szívességet és légy öngyilkos” szólt az egyik poszt. Az igen érzékeny lány pár napnyi intenzív zaklatás után – végső kétségbeesésében – nem szüleihez fordult, hanem csak Facebook oldalára írta ki a segélykiáltását: „Azt hiszed, hogy meg akarsz halni, de igazából azt szeretnéd, hogy megmentsenek.” Szavai azonban nem találtak megértő fülekre. Talán egy mai középkorú ezt nehezen érti, de a zaklatott és hiperérzékeny kiskamasz annyira tehetetlennek érezte magát, hogy egy nappal a bejegyzés elküldése után felakasztotta magát.

Egy ennyire tragikus eset szerencsére kevés akad, ugyanakkor a tinédzserek harmada-fele élt már át hasonló trollkodást, zaklatást valamelyik közösségi oldalon. A kutatások szerint a cyberbullyingnak (online megfélemlítésnek, vagy kiberzaklatásnak) elkeresztelt jelenség oka egyszerű. Mint közismert, az iskolákban gyakori, hogy a diákok egymást – főleg a gyengébbeket persze – nyaggatják, zaklatják, sőt terrorizálják. Ám a világháló új eszközöket adott a rosszindulatú, fiatal támadók kezébe. Mivel el tudják rejteni a kilétüket, a kipécézett alanyok zaklatásába olyanok is bátran beszállnak, akik élőben nem is mernének konfrontálódni. A tűzre pedig csak olajat önt a tény, hogy a neten nem kell szembesülni a másik reakciójával sem! Például a bántalmazott hiába sírja el magát, mivel a többiek ezt nem látják, így ez nem is fogja őket vissza. A virtuális világban felnövő nemzedék tagjai pedig nem is igazán tesznek különbséget sokszor az offline és az online csúfolódások, rágalmak közt.

Dél-Koreában új szabályokat vezettek be, miután 2007-ben kiderült, hogy legalább minden negyedik diákot ért már támadás a weben. Ennek megfelelően egy ideig az online profilokat csak valódi névvel és személyi igazolvánnyal(!) lehetett létrehozni. A szabályozást ugyanakkor alkotmányellenesnek találták és 2012-ben visszavonták. Ennél visszafogottabb eszközökkel, de az öreg kontinensen is igyekeznek felvenni a kesztyűt a jelenség kapcsán. Az időközben a Verizonhoz került Yahoo szakemberei például tavaly jelentették be, hogy olyan öntanuló szoftvert fejlesztenek, amely képes észrevenni, ha valaki durván sértő megjegyzéseket tesz, majd automatikusan törli ezeket, méghozzá 90 százalékos hatékonysággal.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink