Akár még ingyen is kaphatnak állami kezességet a magyar vállalatok

Hírek figyelo.hu
Jelentős segítséget vár a kormány azoktól a hazai garanciaintézményektől, amelyek a vállalkozói hitelekkel támogatják a gazdasági növekedés fellendítését. Ezek a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., valamint a Start Grancia Zrt., amely a nagyobb, egymilliárd forint fölötti hitelügyletekért vállal készfizető kezességet.

„Az idei évben a kormány célja a kezességvállalási portfóliók további bővítése” – jelentette be délelőtt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy ennek érdekében februártól a kiemelt fontosságú Széchenyi Kártya MAX+ konstrukció beruházási hitel esetén nulla százalékra, folyószámla- és likviditási hitelek esetén a korábbi összeg felére csökkentek a kezességvállalási díjak.

2024 folyamán cél, hogy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalási portfóliója a jelenlegi 2630 milliárd forintról 2770 milliárd forintra bővüljön, a garanciaszerződések száma pedig meghaladja a 77 ezret.

„Kiemelt feladat még az InvestEU viszontgarancia-program bevezetése, amelyen keresztül az Európai Bizottság mintegy 600 milliárd forint nagyságú hitelportfólió kihelyezését támogatja 95 százalékos viszontgaranciával” – hangzott el. A Start Garancia esetén a kitűzött cél 200 milliárd összegben állami viszontgaranciával rendelkező új kezesség vállalása, a nem teljesítő állomány minimális szinten tartása mellett.

Mint Nagy Márton fogalmazott: „A vállalkozások finanszírozási forrásokhoz juttatásának elősegítése a kis- és közepes vállalkozási (kkv) szegmensben és a nagyvállalatok esetén egyaránt hozzájárul az elhalasztott beruházások megvalósításához, a digitális és zöldátálláshoz, ezáltal pedig a gazdasági növekedéshez.”

Címlapfotó: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink