Akár hónapokat is várni kell az új iPhone-ra

Hírek Figyelo.hu

Az Apple idén is több új eszközt mutatott be az online eseményén – az új iPad Minit, az Apple Watch hetedik generációját és az iPhone 13-as mobilokat – azonban a telefonok kézhezvételéhez több idő kell, mint ahogyan azt korábban meglehetett szokni. A Bloomberg Inteligence Radio adásában elhangzott, hogy az informatikai vállalat a gyártási kapacitásokat bővíteni akarja Kínán kívül – amely megtörtént Vietnamban –, mivel az Egyesült Államok és Kína közti kereskedelmi háború, a koronavírus-járvány és a nyersanyagbeszerzés is kiszolgáltatottá tette a céget.

Ahhoz, hogy a legtöbb vásárló kézbe vehesse az új mobilját, átlagosan egy-másfél hónap kell hozzá

– magyarázta Anurag Rana, a Bloomberg vezetőelemzője. Hozzátette azonban, hogy a globális gazdaság talpra állása – amelyhez a Covid elleni vakcinák elterjedése is hozzájárult – az iPhone előrendeléseiben is megmutatkozott, továbbá a vásárlási kedvet több beharangozott újítás is meghozta. Az elemző példának említi meg az új kamerarendszert: a telefon hátoldalán két kamera van, 12-12 megapixeles felbontással, normál és ultraszéles látószögekkel. Ugyanilyen újítás az 5G-s kapacitása is, amely lényegében a készülék már a világ bármely pontján képes az 5G-s hálózatokra csatlakozni, függetlenül attól, hogy milyen frekvenciasávban üzemelnek azok – emelte ki a VG szemléje. A kiterjesztett hálózati kapacitás pedig mind a streming szolgáltatások, mind pedig a letöltések gyorsaságát is jelentősen megnöveli.

A Nikkei Asia lap értesülései szerint is a megszokottnál tovább kell várni az új iPhone-modellekre – iPhone 13, Pro, Pro Max, mini –, mert igaz, hogy

az új kamerarendszer jelentős részét Vietnamban szerelik össze, azonban még jóval kisebb kapacitásban, mint ahogyan Kínában zajlik a termelés

. A cég mind a négy típusnál már kiterjesztette az optikai képstabilizálást (OIS), az ázsiai lap szerint pedig ez a technológia újítás a beszállítókat abba a helyzetbe hozta, hogy a termelésnövekedést minőségromlás nélkül kell elérniük – hiszen egy prémium kapacitásról van szó – , annak ellenére is, hogy a Covid súlyos korlátozásokat eredményezett a gyártásban is.

„A gyári munkások továbbra is elő tudják állítani az új iPhone-okat, de van egy termelői hiányosság, ami miatt a kamera modulok készletei fogyóban vannak” – mondta egy forrás a lapnak. „Nincs más teendőnk, mint minden nap figyelemmel kísérni a vietnami helyzetet, és várni, hogy felgyorsítsák a kapacitásukat” – tette hozzá. A forrás azt is elmondta, hogy

október közepén javulhat a helyzet, mivel a dél-vietnami iPhone-kamerák egyik fő gyártóüzemének gyártása a napokban fokozatosan újraindult több hónapos leállás után.

A man shows his new iPhone 13 ProMax in front of Apple Store in Marunouchi, Tokyo on Sep. 24, 2021. iPhone 13 series and others were launched on the same day. (Koji Ito, Europress/AFP)

Egy férfi bemutatja új iPhone 13 ProMax készülékét az Apple Store előtt Marunouchiban, Tokióban 2021. szeptember 24-én. (Fotó: Koji Ito / Europress/AFP)

Az 512 gigabájt tárhellyel rendelkező kék színű (Sierra Blue) iPhone 13 Pro jelenlegi várakozási ideje akár öt hét is lehet Kínában – amely Apple harmadik legnagyobb piaca – ugyanez a modell várakozási ideje Japánban szintén öt hét, az Egyesült Államokban pedig négy hét. Még a várakozási idő az iPhone 13 minire – amely a négy új iPhone legkisebb mobilja – hét-tíz napot kell várni Kínában és az Egyesült Államokban, míg Japánban akár 15 nap is lehet a várakozási idő.

Az Apple szeptember végén kezdte meg az iPhone 13 értékesítését, majd nem sokkal később az új készüléken már egy hibát is javítani kellet, amely megakadályozta, hogy az eszközt feloldhassák az Apple Watch segítségével.

Az Apple ezt a funkciót az év elején adta hozzá az iPhone-hoz és az Apple Watchhoz, hogy a koronavírus-járvány idején ezzel is megkönnyítsék a maszkot viselők életét, mivel a telefon feloldásához a teljes arcfelismerés szükséges. Az új funkció azonban számos iPhone 13-at vásárolt ügyfélnek egyáltalán működött.

A cég hivatalos közlése szerint az Apple egy olyan problémát azonosított, amelynél

„nem lehetséges a kommunikáció az Apple Watchcsal” üzenet jelenhet meg, ha a felhasználók arcmaszk viselése közben próbálják feloldani az iPhone-jukat, vagy előfordulhat, hogy nem tudják beállítani a telefon feloldása az Apple Watch segítségével funkciót. A javítás az iOS 15.0.1 szoftverfrissítés formájában történt meg.

A Bloomberg vezetőelemzője szerint az Apple sikere a fennakadások és a hibák ellenére továbbra is töretlen lesz, mivel világszerte a viszonteladók eredményesen ösztönzik az embereket az újabb és újabb modellek megvásárlására. Elmondta, hogy az amerikai fogyasztók átlagosan három és fél év után cserélik le az iPhone-jukat, az Apple pedig fő célkitűzésként fogalmazta meg, hogy a termékeiket jóval rövidebb idő alatt cseréljék le újabbakra, ezért a cégnek csábító eszközöket kell előállítania, hogy az elkövetkező években is stabil fogyasztóbázissal rendelkezzen.

Nem ezt várták az Apple gyorsjelentése után

(Borítókép: Tim Cook, az Apple vezérigazgatója bemutatja az új iPad mini-t a kaliforniai Cupertino-i Apple Parkban. (Brooks Kraft, AFP)

További híreink