Akár 650 ezer forintot is adhatnak SZÉP-kártyán a munkáltatók

Hírek Figyelő
Idén 650 ezer forintra emelkedik a Széchenyi Pihenő Kártya kedvezményes kerete, a kormány új gazdaságvédelmi akciótervének keretében ráadásul augusztustól az év végéig hideg élelmiszer vásárlására is felhasználható a SZÉP-kártyákon lévő összeg.

A kormánynak minden eszközzel élnie kell, ami lendületet visz a gazdaságba, hogy meg tudja őrizni a munkahelyeket és a gazdasági növekedést – szögezte le a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a napokban bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv kapcsán.

A tárca közleményében emlékeztetett arra, hogy az akcióterv keretében egyes szektorokban júliustól áramár-plafon lép életbe, a gyógyszerforgalmazó cégek leírhatják az extraprofitadójuk felét, valamint átmenetileg kibővül a Széchenyi Pihenő Kártya rendszere.

A kormány döntése értelmében 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. között a munkáltatók a jelenlegi kereten felül a Széchenyi Pihenő Kártyára egyszeri legfeljebb 200 ezer forintos összeget utalhatnak, amely béren kívüli juttatásnak minősül.

Az intézkedésnek köszönhetően 2023-ban 650 ezer forintra emelkedik a rendkívül kedvező adó- és járulékfizetés mellett adható munkavállalói elismerés keretösszege.

Az akcióterv átmeneti jelleggel – 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. között – arra is lehetőséget nyújt, hogy a SZÉP-kártyákon rendelkezésre álló összegeket a családok belátásuk szerint hidegélelmiszerek vásárlására is felhasználhatják. A szabályozás az alkoholtartalmú folyadékokra, valamint a dohány- és feldolgozott dohánypótló termékre nem vonatkozik. Ezt követően a jelenleg is érvényes szabályok szerint lesz lehetőség a SZÉP-kártya keretek elköltésére.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium felhívta a figyelmet, hogy 2023. január 1-től kezdődően a SZÉP-kártyákon minden beérkező utalás egy zseben, azaz egy összevont számlán jelenik meg. A kedvezményes adózás mellett jóváírt összegek vonatkozásában változatlanul él az a szabály, hogy a legalább egy év alatt fel nem használt, „bennragadt” összeg után egyszeri 15 százalékos díj kerül felszámításra. Jelenleg a SZÉP-kártyákon mintegy 120 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az akcióterv jelentősen támogatja a vállalkozások versenyképességének megerősítését. A SZÉP-kártya keretének megemelése, valamint a felhasználás kibővítése számottevően növeli a családok vásárlóerejét, amely olyan időszakokban jelenthet majd segítséget, mint az iskolakezdés, vagy a karácsonyi bevásárlás. Az intézkedés növeli a fogyasztást, ösztönzi a beruházásokat, segíti az élelmiszeripart, végső soron pedig hozzájárul a GDP növekedéséhez – mutatott rá a tárca közleménye.

Borítókép: Augusztustól már hideg élelmiszerre is költhető a SZÉP-kártyák kerete. (Fotó: MTI / Mohai Balázs)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink