Agrárvonalon erősít a Takarék Csoport

Hírek
A Takarék Csoport fokozatosan növeli a mezőgazdaság finanszírozásában elért 22-23 százalékos piaci részesedését – jelentette ki Hollósi Dávid, a Takarék Agrár Igazgatóság vezetője az AGROmashEXPO-n.

Hollósi Dávid a konferencián elmondta, kollégáival 300 milliárd forintnyi mezőgazdasági beruházási finanszírozási lehetőséget azonosítottak az országban. Ezen igények kiszolgálására alakították ki a Takarék Vidékfejlesztési Program Komplex termékcsomagot, amely teljes körű finanszírozási megoldást kínál az agrárvállalkozásoknak. Ez tartalmazza a Vidékfejlesztési Program beruházási jogcímein pályázatot nyert mikro-, kis- és középvállalkozások invesztícióinak megkezdéséhez szükséges támogatási előleg lehívásához szükséges bankgaranciát. Valamint a támogatási előlegként le nem hívott és fennmaradó támogatási összeg megelőlegezésére szolgáló előfinanszírozási konstrukciót, amelyet akár a beruházás közben is fel lehet használni.

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AGHA) kezességével a beruházás és a támogatás előfinanszírozására összesen legfeljebb 500 millió forint, garancia esetén 300 millió forint hitelhez lehet jutni, míg a kiegészítő forgóeszköz-hitel összege elérheti a 200 millió forintot. De az sem gond, ha valakinek még ennél is nagyobb forrásra lenne szüksége, számukra a Takarék Csoport egyedi konstrukciókat kínál.

Üdvözlendő, hogy a mezőgazdaság hitelállománya 2010 óta dinamikusan növekszik, az 2017 végén meghaladta a 640 milliárd forintot – jelentette ki a konferencián Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára. Hozzátéve: örvendetes, hogy az összes hitel több mint felét egyéni gazdálkodók vették fel.

Ide tartozik, hogy a mezőgazdaság fejlődését nagyban segítették az európai uniós támogatások is. A 2014-2020 közötti költségvetési ciklusban Magyarországra érkezett uniós pénzek több mint egyharmadát kapta a hazai agrárium. Kérdés, mit hoz a jövő, hiszen talán soha nem volt akkora veszélye annak, hogy nem lesz elfogadott EU-s költségvetés, számolni kell azzal, hogy a mostani büdzsével kell nekivágni a 2021-től kezdődő következő ciklusnak – hívta fel a figyelmet Mezei Dávid, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. Hangsúlyozta:  magyar kormány abban érdekelt, hogy legyen költségvetés, hiszen erős EU-ra van szükség, ami lehetetlen erős agrárgazdaság nélkül.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink