Agrármunkahelyeket veszélyeztet egy uniós megállapodás

Hírek
Agrármunkahelyek szűnhetnek meg az EU-Mercosur megállapodás miatt – írja keddi cikkében a Világgazdaság.  

Az európai baromfiágazat számára az Európai Unió és a dél-amerikai Mercosur szervezet közötti szabadkereskedelmi megállapodás életbe léptetése termeléscsökkenéssel és munkahelyek megszűnésével jár – mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója.

Az európai termelők költségei ugyanis – jórészt a szigorú élelmiszerbiztonsági előírások miatt – lényegesebben magasabbak, mint a dél-amerikai országokban. A vámmentes behozatali kvóták tervezett megemelése nagyarányú munkahelyvesztést generálna.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértőinek számításai szerint Magyarországon a baromfitermelőkön kívül a sertéstenyésztők, a méhészek, a csemegekukorica-termelők, valamint az etanolt és bioüzemanyagot termelők szembesülnek leginkább a Dél-Amerikából származó behozatallal, de a marhatartók számára is előnytelen lehet a megállapodás. Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak azt mondta, hogy „fel kell függeszteni a tárgyalásokat, és felméréseket kell készíteni a pontos hatásokról”.

Az autógyárak felfuthatnak

A hazai autógyárak egyedi termékei ugyanakkor az EU-Mercosur megállapodás révén jobban fogyhatnak Dél-Amerikában – jegyezte meg a lap.

Az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac országai között tervezett szabadkereskedelmi szerződésről a múlt héten született meg a politikai megállapodás.

 

Borítófotó: Kecskés János kinyitja a szórófejek csapját a bio borsóültetvény öntözéséhez. (MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink