Agrárkutatásban egymástól okulnak a V4-ek

Hírek
Meggyet, diót, söröket, bébiételeket és pékárukat érintő kutatásaikkal mutatkoztak be a Debreceni Egyetem hallgatói Nyitrán, a visegrádi országok egyetemeinek élelmiszeres találkozóján, a V4-ek agrárkutató intézetei pedig együttműködési megállapodást kötöttek.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) PhD-hallgatói a Nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen előadásaikban részletezték többek között a meggy tárolhatóságával kapcsolatos vizsgálati eredményeiket, a dió termésrothadását okozó kórokozók vizsgálatát. Ismertették a különböző sörök és töltelékes pékáruk beltartalmi paramétereit, azok egészségügyi hatásait, s a kereskedelmi és házi készítésű bébiételek mikroelem tartalmának eltéréseit. Szó volt még az arzén napraforgó csíranövény növekedésére gyakorolt hatásáról, a gabona és egyéb növényi magőrlemények fehérjetartalmáról, az akác- és gyógynövény-mézek minőségéről, továbbá a nyers tej, a gomolya és a parenyica sajtok mikrobiológiai állapotáról – foglalta össze Kovács Béla, a MÉK Élelmiszertudományi Intézet vezetője.

A visegrádi országok egyetemei évente rendezik meg élelmiszeres találkozójukat, ahol elsősorban a fiatal kutatók, PhD-hallgatók kapnak lehetőséget tevékenységük bemutatására, együttműködések kialakítására. Az idei nyitrai találkozó után jövőre a Debreceni Egyetemen tartanak konferenciát a V4-ek élelmiszeres kutatói. A debreceni agrárkar kapcsolata a nyitrai egyetemmel több mint négy évtizedes. A társintézmény a legjelentősebb közép-európai agrártudományi egyetem, súlya pedig tovább nőtt nemrég az Agrobiológiai Kutatóközpont megnyitásával, mely inkubátorként szolgál a biogazdaság vállalkozói számára.

A visegrádi országok között más szinteken is megvalósul az agrárkutatási együttműködés: az agrárkutató intézmények együttműködési megállapodást kötöttek a mezőgazdasági kutatások és a tudományos tevékenységek összehangolásáról. A partnerségi egyezményt Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia képviselője írta. Egy olyan szakmai hálózatot hoznának létre, ahol a résztvevő intézmények, vagy az agrárkutatást koordináló ernyő-szervezetek a globális kihívások elleni minél eredményesebb küzdelem érdekében össze tudják hangolni tevékenységüket – tudtuk meg az egyezség kapcsán Gyuricza Csabától. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója elárulta azt is: felajánlotta a visegrádi országoknak a magyar kapcsolatokat Algériában, Tunéziában, Marokkóban, Kenyában, Ghánában, Nigériában és Elefántcsontparton is. Együtt ugyanis még eredményesebbek lehetünk az euromediterrán és szubszaharai térség problémáinak megoldásában is.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink