Aggodalmak a kínai gazdaság körül

Hírek
Leminősítette az országot a Moody’s.

A kínai gazdaság a tavalyi évben 6,7 százalékkal bővült. Ez európai mércével mérve bámulatosnak számít, de a Föld legnépesebb országában a gazdasági guruk nem ehhez vannak hozzászokva: ilyen gyenge növekedést ugyanis a távol-keleti ország 1990 óta nem produkált.

Az egyik legnagyobb hitelminősítő, a Moody’s ráadásul úgy látja, hogy a következő években a pénzügyi erejük egyre gyengébb lesz. Ők már nem hisznek abban, hogy a kínai politikai vezetés újra rá tudja tenni az országot a korábbi növekedési pályára. Már olyan becsléseket is hallani, hogy a kínai GPD az évtized végére csak 5 százalékkal fog emelkedni.

Ennek fényében talán nem is meglepő, hogy a Moody’s leminősítette Kínát A1-ről Aa3 fokozatra. Kína jelenleg egyébként a világ második legnagyobb importőre az Egyesült Államok után. A fekete arany, vagyis az olaj ára részben épp azért kezdett el esni az utóbbi időben, mert a kínai kereslet növekedése folyamatosan lassul.

Hszi Csin-ping-nek most van mi miatt aggódnia. Ősszel ugyanis Pártkongresszus lesz, amin a népköztársaság elnöke meg akarja szilárdítani a hatalmát. A jelek szerint a magas tisztségekbe minél több szövetségest szeretne ültetni, a párton belüli ellenzői viszont azon lesznek, hogy visszaszorítsák a hatalmát. Ebben pedig a mostanihoz hasonló hírek épp hogy a segítségükre lesznek.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink