Afrikai rés nyílt Európán

Hírek
Egymásnak ellentmondó információk sora látott napvilágot a zömmédia által agyonhallgatott, több száz fős rohamról, melyet a főleg fekete-afrikai férfiakból álló csoportok intéztek Melilla, az egyik észak-afrikai spanyol enklávé ellen.

A marokkói partvidéken fekvő két terület, a mai napig a Spanyol Királysághoz tartozó Ceuta és Melilla Madrid uniós tagsága folytán az EU részét, ugyanakkor annak határterületét is képezi. (E két város Marokkó 1956-os függetlenedése után is az anyaország része maradt – a szerk.) A bevándorlók több mint tíz éve tartják permanens ostrom alatt a két enklávét, éjszakánként hosszú létrákkal rohanva meg a városkák 6 méter magas szögesdrót-rendszerrel védett határait. Az egyik roham idején, 2005 októberében például egy éjszaka alatt öten haltak meg és 135 volt a sebesültek száma.

A legutóbbi, nagyobb létszámú „városostromra” a napokban került sor Melillánál. Mintegy 300 fiatal férfi rohanta le a várost védő kerítésrendszert. A támadók közül 200 főnek sikerült az akadályrendszeren átjutni. A Daily Mail című brit bulvárlap weboldalán és a LeParisien c. francia lapon, néhány kisebb webes újságon, illetve magánszemélyek twitter-oldalain kívül a nemzetközi sajtó nagy orgánumai nem tulajdonítottak jelentőséget a történteknek.

Fenti orgánumok viszonylag egységesen határozták meg 200 főben az akadályokon való átjutást teljesíteni képes csoportok létszámát. Számos felvétel dokumentálja, ahogy a beérkezett csoportok azonnal zajos, ijesztő demonstrációkba kezdtek: a „Győzelem!” szót skandálva, fenyegető, agresszív menetelésbe kezdtek a tengerparti üdülőiről híres kisváros utcáin, teljes szélességében elborítva az útszakaszokat, miközben időnként egymással is dulakodtak.

Címben is kiemelte a néhány, a történtekkel foglalkozó angol és francia nyelvű forrás, hogy az egyik ostromló a szögesdróton átmászva szívrohamot kapott. A Le Parisien idézi Sabrina Moh prefektus sietve kiadott, hivatalos közleményét, miszerint a biztonságiak 40 percen keresztül küzdöttek a sérült migráns életéért. Mintegy 10 és 20 fő közé teszik a töréseket, zúzódásokat szenvedő határsértők számát, akik leugráltak a magas kerítésekről.

A hírek sorai között elrejtett adatokból lehet csak következtetni az ilyenkor mindig súlyos sérülést szenvedő, a határterületen szolgálatot teljesítő spanyol hivatalnokok számára. A francia lap hat könnyű sérültről tud, míg helyi források arról is beszámolnak, hogy az egyik állami hivatalnokra vashoroggal támadt rá egy bevándorló.

Szerdán a spanyol hatóságok mindössze 55 behatolót utasítottak ki a 200 illegális migráns közül az enklávé területéről. 140-en kértek menekültstátuszt, a többi behatolót sérülései miatt kórházban ápolják. A menedékkérők rendszeresen megkapják a kért státuszt, s ennek birtokában már tovább mehetnek Európába, ahol rendszerint azonnal elveszítik nyomukat a hatóságok. Az enklávé létét komolyan veszélyezteti, hogy az országot június óta a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) élén irányító, kisebbségben kormányzó Pedro Sánchez miniszterelnök hadat üzent a két afrikai spanyol települést övező kerítésnek. Bár egyelőre nem kezdték meg a drótakadályok elbontását, a madridi kormány számos bevándorlópárti intézkedése már-már merkeli meghívót jelent a migránsok fenyegető tömegei számára.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink