Adóügy könnyítésekről döntött a gazdaságvédelmi törzs

Hírek Figyelo.hu

Ülésezett hétfőn a gazdaságvédelmi operatív törzs. A testület átfogó adóügy könnyítésekről döntött, amelyek – reményeik szerint – érdemben hozzá tudnak járulni a vállalkozások működéséhez, valamint a családok terheit is csökkentik. Ezekről az intézkedésekről Varga Mihály számolt be hivatalos Facebook-oldalán.

A pénzügyminiszter elmondta: a könnyítés három alappilléren nyugszik:

  • adócsökkentés,
  • adminisztráció egyszerűsítés,
  • valamint befektetésösztönzés

A járvány hatásainak csökkentése érdekében gyorsítanunk kell az adóügyi intézkedéseket – mondta Varga Mihály, aki a konkrét lépésekről is beszámolt:

  • 2021-től még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó. Arról már tavasszal döntött a kormány, hogy 12-ről 11 százalékra mérsékli január elsejétől az adó mértékét. A mostani döntés szerint pedig a bevételi értékhatárt hárommilliárd forintra emelik, vagyis megduplázzák. A lépésekkel arra számítanak, hogy még több cég választja majd a kisvállalati adót.
  • Több mint másfél millió államigazgatási ügy intézése válik jövőre ingyenessé. Ennek köszönhetően ötmilliárd forint maradhat a családoknál, és a vállalkozásoknál, az ügyintézés pedig felgyorsul.
  • 2021 második félévétől a NAV minden cégnek elkészíti az áfabevallás-tervezetet. Ezáltal félmillió vállalkozás mentesül az adókitöltés alól.
  • A befektetésösztönzés részeként jövőre eltörölnék a társaságok fejlesztési tartalékának tízmilliárd forintos felső értékhatárát. Az intézkedéstől azt várják, hogy még több beruházás valósul meg
  • A gazdasági operatív törzs arra is javaslatot tett, hogy az összes járványügyi szűrővizsgálat adómentes legyen, így tesztenként több mint hétezer forintnyi adó spórolható meg.

Folytatjuk az adók csökkentését, a bürokrácia egyszerűsítését, reményeink szerint ezzel a magyar gazdaság gyorsabban tud visszaállni arra növekedési pályára, ahol a járványt megelőzően volt

– zárta gondolatait a miniszter.

(Borítókép: Varga Mihály, Facebook)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink