Adófizetés devizában

Hírek Tóth Balázs
Néhány napon belül dönteni kell arról, ha egy vállalkozás adófizetési kötelezettségeit devizában kívánja teljesíteni – hívja fel a figyelmet a Moore Hungary adótanácsadó cég a figyelo,hu-hoz eljuttatott közleményében. Közölték, hogy a jövő évre vonatkozó bejelentést december 1-jéig kell megtenniük a társaságoknak.

2022. szeptember 30-ától a gazdasági társaságoknak elsőként nyílt lehetősége arra, hogy a következő adóévtől társaságiadó-kötelezettségüket euróban vagy amerikai dollárban teljesítsék. A társasági adó devizanemének megváltoztatására irányuló szándékot az adóév első napját megelőző hónap első napjáig kell a NAV felé bejelenteni. Ez a naptári éves adózók esetében – a társaságok túlnyomó részét ők adják – 2022. december 1-jei határidőt jelent. Ugyancsak lehetőség van a 2023. január 1-jétől esedékessé váló helyi iparűzési adóelőleg- és helyi iparűzési adófizetés euróban vagy amerikai dollárban történő teljesítésére is.

A társasági adóra vonatkozó határidő jogvesztő, annak elmulasztása esetén igazolási kérelem benyújtásának nincs helye, a mulasztó társaság legkorábban a 2024-es adóévben élhet majd a devizában történő adófizetés lehetőségével – hangsúlyozza Kocziha Andrea, a Moore Hungary adótanácsadó partnere. Hozzátette: a helyi iparűzési adó devizában történő megfizetését ugyanakkor a vonatkozó kormányrendelet nem köti előzetes bejelentéshez. Az adófizetés devizanemének megváltoztatása a könyvvezetés devizanemétől függetlenül választható, ezért a könyveiket devizában vezető vállalkozások mellett azoknak a vállalkozásoknak is érdemes átgondolniuk a lehetőség alkalmazását, amelyek a könyveiket ugyan forintban vezetik, de bevételük jelentős része devizában folyik be, illetve nagy összegű devizatranzakciókat folytatnak. Fontos szempont, hogy a társasági adókötelezettség nagyságát a könyvvezetés, illetve adófizetés pénznemétől függetlenül továbbra is forintban kell meghatározni, és ezt a forintban meghatározott adókötelezettséget kell átszámítani a kiválasztott devizára a Magyar Nemzeti Banknak (MNB-nek) a terhelés napjára közzétett hivatalos árfolyamát alkalmazva.

Tekintettel arra, hogy a társasági adóban a választás a következő adóévhez kapcsolódó adókötelezettségekre vonatkozik, a naptári éves adózók esetében elsőként a 2023. évi társasági adóelőlegek teljesíthetőek devizában, azonban a 2023. május 31-ig befizetendő 2022. évi társaságiadó-fizetési kötelezettséget még forintban kell teljesíteni. A helyi iparűzési adó tekintetében eltérő a szabályozás: jövőre már a 2022-re vonatkozó iparűzési adót is be lehet euróban vagy amerikai dollárban fizetni. Az adófizetés devizában történő teljesítése további számviteli és adózási kérdéseket is felvethet, főként azon vállalkozások számára, amelyek a könyveiket magyar forintban vezetik. Számos olyan gyakorlati kérdés is felmerül, melyek tisztázása elengedhetetlen. A következő időszakban várhatóan megjelenő módosítások és értelmezések tovább pontosíthatják a devizában történő adófizetés gyakorlati alkalmazását. Ezért a döntést megelőzően célszerű az említett szempontokat és pontosításokat folyamatosan nyomon követő adótanácsadóval is konzultálni – tette hozzá Kocziha Andrea.

További híreink