Adóemelésre készül Pozsony

Hírek Moszkovits János

Száz nagyvállalatra vetne ki különadót a szlovák kormány, hogy finanszírozza az emelkedő árak miatti szociális kiadásokat.

Az adóemelés nem érinti az áfát, sem a munkavállalók és az egyéni vállalkozók jövedelemadóját – ismertette a kabinet terveit csütörtökön Igor Matovič pénzügyminiszter, legnagyobb kormánypárt, az OĽANO elnöke.

A magasabb adókról később ad konkrét tájékoztatást. Annyit mondott: „mintegy 100, nagyon gazdag céget érint az intézkedés, de az átlagember nyugodtan élhet, és az olyan családok, ahol a gyerekek még nem végezték el a főiskolát, számíthatnak a segítségre„ – idézi a tárcavezetőt a ma7.sk hírportál.

Matovič rámutatott, hogy több, az áremelkedésekkel kapcsolatos intézkedés állandó lesz.

Ha egyszer meghoztuk ezeket az intézkedéseket, már nincs visszaút. Nem lesz politikus, akinek lenne bátorsága elvenni ezt a családoktól. Vagyis ezek állandó kiadások, és az állandó bevételek is ilyen mértékűek lesznek

– jelentette be a miniszter.

Ami az áremelkedések miatt nehéz helyzetbe került emberek megsegítését illeti, a pozsonyi kormány az idén 260 millió, jövőre pedig több mint egymilliárd eurót szán erre a kiadásra – jelentette be Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök.

Elmondta, júliusban mintegy 1,1 millió gyermeket, illetve felsőoktatásban tanuló diáknak egyszeri 100 eurós támogatás adnak, a családi pótlékot pedig a jelenlegi 25,88 euróról 30-ra emelik, jövőre pedig 40 euróra.

Továbbá 102 ezer 62 éven felüli állampolgár kap majd egyszeri százeurós támogatást. Hogy pontosan milyen feltételek mellett, azt egyelőre nem részletezte.

A hatévesnél fiatalabb gyermek után járó 47,14 eurós adóbónusz augusztustól 70, jövő januártól 100 euróra emelkedik. A 6-15 éves gyermekek után járó 43,60 eurós bónusz ugyanilyen ütemben nő majd. A 15 évnél idősebb gyermekek után járó 23,57 euró pedig előbb 40, majd 50 euróra nő

A pénzügyminiszter közölte, hogy jövő januártól minden hónapban hatvan eurós támogatás jár majd iskolán kívüli tevékenységek, tanfolyamok, sportkörök és hasonlók igénybevételére.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink