Áder János kihirdette a választások időpontját

Hírek Figyelo.hu

Kihirdette a 2022-es választások időpontját Áder János köztársasági elnök. E szerint a választók április 3-án járulhatnak az urnákhoz és adhatják le voksukat a pártokra, valamint az egyéni képviselőjelöltekre.

Áder János közleményében emlékeztetett arra, hogy az idei esztendőben Magyarország választójoggal rendelkező polgárai immár

kilencedik alkalommal szabadon dönthetnek arról, hogy kikre bízzák közös ügyeink intézését.

Kiemelte: az Alaptörvény és a választási eljárási törvény egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz arra, hogy a köztársasági elnök milyen időpontra tűzheti ki az országgyűlési képviselők általános választását.

Az időpontról Orbán Viktor miniszterelnök is posztolt Facebook-oldalán.

Áder János arról is határozott, hogy a ugyanazon a napon, vagyis április 3-án kerül sor a népszavazásra a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban. Az Országgyűlés 2021. november 9-én egyhangúlag döntött arról, hogy népszavazást az országgyűlési képviselők általános választásának napján is lehessen tartani – írják a közleményben.

A folyamatban lévő népszavazási kezdeményezések közül négy kérdés tekintetében biztosítottak a jogi feltételek a népszavazás kitűzésére.

A választási eljárási és a népszavazási eljárási törvényi határidőket figyelembe véve e négy kérdésben csak április 3-án vagy április 10-én lehet egyidőben tartani a népszavazást és az általános választásokat.

A gyermekvédelmi törvényről szóló népszavazás keretében a kormány az alábbi kérdésekben kéri ki a választók véleményét:

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

(Borítókép: Figyelő-archív)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink