A zsoldosok is fontos szerepet játszanak az Ukrajna ellen indított háborúban

Hírek Figyelo.hu
A reguláris haderő mellett a szürkezónában tevékenykedő zsoldosok is fontos szerepet játszanak Oroszország Ukrajna ellen indított háborújában.

A zsoldosok olyasmit tudnak, amit a reguláris hadseregek nem

– mondta a The Guardiannek egy kiugrott wagnerista, Marat Gabidullin, aki könyvet ír az élményeiről, „mert az orosz népnek tudnia kell, hogy a zsoldosok igenis léteznek”. Marat fél évtizede Szíriában harcolt, ahol a Wagner nevű privát (zsoldos)hadsereg talán a legsúlyosabb veszteségeit szenvedte el.
Vannak-e most, 2022-ben Wagner-zsoldosok Délkelet-Ukrajnában, a Moszkva által frissen önállósított, államként elismert két kis „népköztársaságban”? Nem hivatalos források szerint igen. (Persze ki is erősíthetné ezt meg hivatalosan? – A szerk.) Valószínűleg stratégiailag fontos épületek, objektumok védelmét látják el a két „független” entitásban.

Tény, hogy a Wagner-csoport 2014-es létrehozatalában döntő szerepet játszottak a Kelet-Ukrajnában és a Krímben lezajlott események. Hogy a szeparatistákat megsegítsék, Jevgenyij Prigozsin orosz oligarchának, Vlagyimir Putyin közeli ismerősének a finanszírozásával megalakították a zsoldoscsapatot, amelyet Wagner Katonai Magánvállalatnak is hívnak.

Az alakulatot Dmitrij Utkin első parancsnok fedőnevéről nevezték el. A wagneristák a kelet-ukrajnai műveletek mellett a vértelen krími akcióban is részt vettek. Nem sokat tudni róluk. Annyi biztos, hogy a többség leszerelt kommandós (VDV-s, szpecnazos, gyeszantnyik), szóval a különleges egységek valamelyikében szolgált. Sok mindenhez értenek, többek között a modern, hibrid hadviseléshez, melynek szerves része a fegyveres összecsapás elkerülése, más módszerek, például a lélektani hadviselés alkalmazása a kitűzött cél elérésére. Persze a hagyományos kommandós fogásokat, a különféle harci eszközök kezelését, a közelharcot, a hideg fegyverrel vagy a fegyver nélkül folytatott kézitusát, a speciális orosz szambót is ismerik.

A reguláris hadsereggel való kapcsolatuk nem nagyon ismert – de sokan tényként kezelik. Vélhetőleg a katonai hírszerzéssel (GU, korábban GRU) vannak közelebbi viszonyban. Legismertebb bevetéseik (helyszín/konfliktus): Ukrajna, Krím (2014), a 2011 óta tartó szíriai polgárháború, a Közép-afrikai Köztársaság (CAR) 2020-tól, Líbia, legutóbb pedig Mali. A CAR fővárosában, Banguiban még szoborcsoport is megörökíti őket. Mint vállalkozás, a Wagner Argentínában van bejegyezve. Tagjainak havi illetménye 1400–4300 dollár – a státuszuktól függően. Ha az oroszországi bázison vannak, csak az alapfizetés jár. A harci bevetés pluszpénzt jelent. Ha elesnek, a hozzátartozókat kompenzálják.

 

A teljes cikk a Figyelő legfrissebb számában olvasható

 

Címlapkép: Europress/AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink