A zöldhitel húzza a lakossági kölcsönök piacát

Hírek Barát Mihály
A lakáshiteleknél nagyon jól, az egyéb lakossági konstrukcióknál viszont gyengén alakult a januári hónap.

Januárban 108,3 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek a háztartások, amely óriási ugrást jelent az egy évvel korábbi 59 milliárd forinthoz képest, de a decemberi volument is bő hárommilliárddal meghaladja – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A lakáshitelek iránti, az év elejéhez képest szokatlanul erős kereslet hátterében egyértelműen az október óta elérhető, energiatakarékos új lakások vásárlásához/építéséhez igényelhető NHP Zöld Otthon Hitel állhat, amely iránt a bankok eddigi tapasztalatai szerint rendkívül erős az érdeklődés.

A fogyasztási hitelek szempontjából viszont már korántsem indult ennyire acélosan a 2022-es év: az összes új szerződés értéke 74,8 milliárd forintot ért el januárban, amely ugyan 5,1 százalékkal több az egy évvel korábban kimutatott mennyiségnél, ám a decemberitől nagyjából húszmilliárddal elmarad. Ami itt különösen figyelemre méltó, hogy a babaváró kölcsönök új szerződéseinek értéke újabb mélypontra, 29 milliárd forintra jutott az év első hónapjában, ami csaknem ötödével elmarad az egy évvel korábbi, 35,9 milliárdtól is, pedig akkor a koronavírus-járvány harmadik hulláma nagyon visszafogta a lakossági hitelpiacot. A személyi kölcsönöknél 32,5 milliárd forintnyi új szerződést mutatott ki januárra az MNB, amely látványos, 40,6 százalékos ugrást jelent az egy évvel korábbi összeghez képest, de a tavaly decemberi volumentől is csak minimális mértékben marad el.

A jegybank adatai szerint a háztartások hiteleinek állománya új csúcsra, 9359,1 milliárd forintra emelkedett január végére, amely 14,8 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a lakáshitelek állománya az 15,1 százalékkal növekedett éves alapon – meghaladva így a 4625 milliárd forintot -, miközben a fogyasztási hiteleknél 16,1 százalékos ugrást mért az MNB, 4231,5 milliárdos, januári volumen mellett.

 

Címlapkép: Kallus György / VG

Ezek is érdekelhetnek

További híreink